Балансираната и разнообразна чревна микрофлора е една от основните предпоставки за здравословен живот. От друга страна е доказано, че загубата на този баланс играе роля в голям брой не само стомашно-чревни, но и други заболявания.

 

Трансплантацията на фекална микрофлора (FMT), известна също като трансплантация на чревна флора, е процес на имплантиране на чревна микрофлора от здрав донор в стомашно-чревния тракт на реципиента. Този процес възстановява чревната флора на реципиента и увеличава бактериалното разнообразие, като спомага за постигане на оптимална функция на чревната система.Здравата чревна микрофлора се извлича от изпражненията на донора чрез специален метод на филтриране. Резултатът е течна суспензия, съдържаща пълноценна, балансирана микробиота без остатъци и странични продукти от храносмилането.

 

Клиничните изследвания в областта на фекалната трансплантация (FMT) се увеличиха значително през последните няколко години и все още продължават. Резултатите от съществуващите клинични проучвания показват, че лечението с FMT може да бъде от полза за широк спектър остри и хронични заболявания, като непрекъснато се публикуват нови открития.

 

Какво представлява процесът?

Процесът започва с внимателен подбор на здрав донор. Всички донори трябва да преминават през задълбочени и редовни медицински прегледи, които включват изследвания за различни заболявания, включително инфекциозни болести като ХИВ и хепатит. По време на този процес се оценяват и медицинската история и предразположеността на донорите, като донорите с повишен риск от развитие на определени заболявания не могат да даряват изпражнения.

 

Всички донори трябва да спазват препоръки за начин на живот и хранене, за да се гарантира, че чревната им екосистема е на оптимално, балансирано ниво. За да сме сигурни, че това наистина е така, всички донори се подлагат и на изследване на микробиома, при което се анализират параметри като състав и разнообразие на чревната им флора. Накрая се проверяват изпражненията, за да се изключи наличието на паразити и патогени.

 

Само изпражнения, които отговарят на всички тези строги параметри и съдържат балансирана и разнообразна чревна флора, се използват за по-нататъшна обработка.

 

Пропоръчително е да се не използват цели, необработени изпражнения. Вместо това дарените трябва да се филтрират при специални анаеробни условия, за да се отстранят всички отпадъчни материали, като остатъци от храносмилането, слуз, мъртви клетки, хормони и др. В края на този процес се оставят течни импланти, които съдържат само чревна микрофлора, което значително намалява потенциалните рискове за здравето и страничните ефекти на FMT.

 

Имплантите се поставят през малък ректален катетър. За правилното разпределение на нанесения материал се използват специален масаж, позициониране и кратка почивка на легло. Процедурата е безболезнена, а самото приложение отнема само няколко минути, като цялата процедура трае около един час на ден. Цялото лечение отнема 1-2 седмици, в зависимост от броя на поставените импланти.


Кои пациенти подлежат на лечение чрез FMT?

Пациентите, които най-често се подлагат на това лечение, са тези, които са имали поне 3 рецидива на инфекция с C. difficile и не са успели да се справят с всички конвенционални терапии, включително с импулсен, стеснен режим на ванкомицин.

 

Обсъжда се вариант спектърът на лечение да се разшири, за да обхване всички пациенти, които са болни от инфекция с C. difficile, дори ако настоящата инфекция е първият епизод.

 

Проучванията относно по-широките ефекти на чревните бактерии все още се разработват, но ако здравето на червата наистина влияе върху цялостното здраве, с трансплантация на фекалии би могло да се лекуват различни заболявания.

 

Някои изследвания свързват здравето на червата с други заболявания, например деменция. Това е възможно, тъй като здравето на червата влияе върху способността на организма да усвоява и използва хранителните вещества.

 

Предполага се, че с трансплантация на фекалии може да се лекуват състояния като:

  • Диабет;
  • Синдром на хроничната умора;
  • Фибромиалгия;
  • Затлъстяване;
  • Разстройства на настроението, като депресия;
  • Неалкохолно мастно чернодробно заболяване;
  • Сенна хрема;
  • Артрит;
  • Астма;
  • Екзема.

Идеята за приемане на фекалии от здрав донор може да звучи неприятна, но научните данни в подкрепа на фекалните трансплантации стават все по-разпространени.

 

Когато другите методи на лечение са неуспешни, тази иновативна процедура може по естествен начин да възстанови здравето на червата, като позволи на полезните бактерии да се развиват, да се борят с инфекциите и да подобрят качеството на живот на човека.

 

Референции:

https://www.science.org/content/article/pill-derived-human-feces-treats-recurrent-gut-infections https://theconversation.com/faecal-transplants-not-the-first-prescription-of-medicinal-poo-27292