Животинската отрова е един от големите парадокси на природата. Основната ѝ биологична функция е да убива бързо и ефективно. Същевременно онези свойства, които правят животинската отрова смъртоносна, са същите, които могат да се използват и за изцеление.

 

Важно е да се отбележи обаче, че при изработването на лекарства от един или друг вид отрова, всъщност учените работят с токсините в нея. Всяка отрова съдържа комбинация от 20 до 100 токсини, всеки от които следва да бъде идентифициран структурно и проучен внимателно, за да се установят съответните рецептори върху човешките клетки. Дозите трябва да бъдат внимателно прилагани, тъй като дори и много малки количества притежават фатални последствия. Ето защо е възможно да отнеме от 7 до 25 години от момента, в който е идентифициран токсинът, до момента на пускане на пазара на новия продукт.


 

Змиите са основните животни, с които се работи, отчасти защото те са сред най-лесните видове що се отнася до събирането на отрова и отчасти защото обикновено техни жертви са топлокръвните животни, което прави отровите особено подходящи за хората. Въпреки това, други същества, включително гущери, охлюви и пчели, също биват изучавани. Понастоящем учените са анализирали около 1000 отровни токсини, но само около дозина лекарства са били одобрени и съответно пуснати на пазара.

 

За да получите представа колко потенциални медицински употреби на животинската отрова съществуват, хвърлете по едно око на следния списък:

 

  • Ботропс ярарака (Bothrops jararaca): Captopril е първият лекарствен продукт, базиран на отрова, който е получил одобрението на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) през 1981 г. Той се използва най-вече за лечение на високо кръвно налягане (хипертония), въпреки че се предписва и при някои видове сърдечна недостатъчност. 
  • Пясъчна усойница (Echis carinatus): Tirofiban е продукт, който се прави от анти-съсирващ протеин, намиращ се в змийската отрова, и работи за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци.
  • Морски охлюв (Conus magus): Ziconotide е лекарство, което лекува хронични болки, и се произвежда от конотоксин – невротоксичен пептид, изолиран от отровата на охлюва.
NEWS_MORE_BOX
  • Гущер Гила (Heloderma suspectum): Отровата му се използва за направата на exenatide – лекарство против диабет тип 2.
  • Актинии: Токсините от тези морски същества се използват за създаване на лекарства за лечение на автоимунни заболявания.
  • Смъртоносен ловуващ скорпион (Leiurus quinquestriatus): В момента отровата му е обект на проучвания, чиято цел е да установят как може да помогне при откриването на тумори по време на операция.
  • Бумки (Bombina): Отровата от тези жаби се използва за разработване на лекарства, които помагат при идентифицирането на рак на простатата.
  • Кралска кобра (Ophiophagus hannah): Специфичен токсин в отровата й се оказва обещаващ при третирането на хронични болки.