Освен хормона на растежа, важността на останалите хормони – отделяни от предния дял на хипофизата, също е голяма. Интересен за разглеждане е меланостимулиращия (меланоцитстимулиращия) хормон (МСХ), който регулира обмяната на кафявия пигмен на кожата.

Той съществува в три разновидности – алфа-, бета- и гама-, като главната му функция е да стимулира синтезата и секрецията на меланин (меланогенеза) от меланоцитите, като по този начин води до по-тъмната пигментация на кожата, окосмяването, ретината и други. Най-силно влияние върху пигментацията оказва алфа-меланоцитстимулиращия хормон. При хората, повишеното ниво на меланостимулиращия хормон води до потъмняване на кожата. Това се случва, например, при бременност, както и при определени заболявания. Различията в нивото на меланостимулиращия хормон, обаче, не е основната причина за междурасовите различия в цвета на кожата. При хората с рижа коса и светла кожа, например, които не потъмняват на слънце, това се дължи на мутация в гена на един от рецепторите на меланостимулиращия хормон.

Важен за майките – кърмачки е пролактинът. Той стимулира отделянето на мляко при кърмене, а останалите хормони отделяни от предния дял на хипофизата имат контролираща функция за други жлези в човешкия организъм – щитовидната, надбъбречните и половите жлези.

NEWS_MORE_BOXЗадният дял на хипофизата няма жлезиста структура. Двата хормона свързвани с този дял се произвеждат в междинния мозък и се складират тук, като при нужда се отделят в кръвта. Това са антидиуретичният хормон и окситоцина. Антидиуретичният хормон регулира обратното всмукване на вода в бъбречните каналчета. Когато организмът трябва да задържи повече вода (при загуба на кръв, например, или при обилно повръщане), секрецията на този хормон се увеличава и отделянето на урина намалява. При излишък на вода се наблюдава отбатното явление.

Поради ролята си в предизвикване на контракции, окситоцинът има съществено значение при родовия процес.