Човешкото тяло е уникална система, която не спира да ни удивлява.


Сигурно сте чували за забравени предмети в човешко тяло по време на операции. Един такъв случай е на 66-годишна чешка пациента, в чийто корем бил забравен 30-сантиметров инструмент!

 


В продължение на 5 месеца след операцията тя се оплаквала от болки в областта на корема. Единственият съвет, който тя получила бил да пие повече обезболяващи.

 

А най-тежкият предмет, който е изкарван някога от човешко тяло е кълбо косми с тегло около 2,5 кг. Съществува такава болест, при която страдащите ядат косми. Състоянието се нарича трихофагия или още синдром на Рапунцел.

 

В стомаха на 42-годишна жена пък били намерени 2533 чужди тела, включително 947 топлийки. При всички тези предмети в стомаха ѝ, тя се оплаквала от лек дискомфорт в областта на корема.

 

Най-ниската телесна температура. Тялото ни работи оптимално при температура около 36,7° С.

При тази температура ензимите и всички органи и системи в тялото работят добре. При понижаване на температурата имунната система отслабва, вируси и бактерии започват да се размножават по-лесно. Задавали ли сте си въпроса коя е най-ниската телесна температура, която е съвместима с живота?

 

Най-ниската документално потвърдена температура на човешкото тяло била регистрирана на 23 февруари 1994 г. в Реджайн, Канада при двегодишно дете. Вратата на дома, където малкото момиченце живеело се оказва заключена. Тя остава на температура минус 22° С за цели 6 часа! Телесната ѝ температура спада до 14,2° С.

 

Най-високата телесна температура. При температура над 40° С белтъците в тялото ни започват да се денатурират (разрушават) и настъпват необратими процеси. Високата температура може да бъде изключително опасно състояние. През 1980 г. на Уили Джонсън от Атланта, щата Джорджия, била измерена най-високата телесна температура. При постъпване в болницата се оказва, че температурата му се е покачила до невероятните 46,5° С! Това е прецедент в медицината.

 

От болницата са го изписали след 24 дни лечение без никакви трайни последици. И въпреки този невероятен случай, бъдете изключително внимателни при висока температура.