Новото изобретение може да засече сърдечна недостатъчност, повишено кръвно налягане, сърдечната честота и още много други показатели. Приспособлението се поставя върху обикновена тоалетна седалка и може да отчете редица жизнени показатели.

 

Откривателите заявиха, че това нововъведение може да спаси живота на потенциални жертви на сърдечните заболявания. То успява да улови признаци на заболяване преди да са се появили симптоми.


 

Устройствата са предназначени предимно за болниците, които биха могли да спестят огромни суми на здравеопазването, диагностицирайки сърдечните заболявания на толкова ранен етап.


Изобретението е направено в Технологичния институт в Рочестър, Ню Йорк. Откривателите са проектирали и произвели седалката с цел ранна диагностика и превенция на сърдечните заболявания.

 

Използвайки тоалетната седалка у дома, пациентите проследяват сърдечните си показатели, без да правят нищо по-различни от естествените си нужди. Получените данни се преглеждат от лекар, който може да предприеме необходимите мерки, ако има нужда.

 

При необходимост, данните от седалката могат да бъдат изпращани директно на лекар, който може да засече дали някой от пациентите му има спешна нужда от помощ.

 

Тази система има потенциала да се справи с много от предизвикателствата на домашното лечение и мониторинг. Системата се справя с невъзможността на някои пациенти да проследяват кръвното си налягане ежедневно или подаването на неточни данни.

 

Едно често срещано сърдечно заболяване е сърдечната недостатъчност. Това е състояние, при което сърцето не изпомпва ефективно кръв по цялото тяло. Сърдечната недостатъчност не означава, че сърцето ви е спряло да работи, то просто има нужда от помощ. Симптомите на сърдечната недостатъчност могат да се появяват бавно, но може да възникне и като остро състояние.

 

Новата тоалетна седалка може да засече симптомите на заболяването на много ранен етап, което позволява навременно и ефективно лечение.

 

Ако новата система за наблюдение премине успешно всички тестове, тя има потенциала да намали тежестта на много сърдечни заболявания, както и да подобри качеството на живот на много пациенти.