Наскоро проведено проучване свързва светлинна терапия с предотвратяването на стареене на сърцето и сърдечните съдове.


Терапията с фотобиомодулация (ФБМ) включва излагане на светлина, близка до инфрачервената, чрез използване на LED източник на светлина. Пациентът на терапията се излага на тази светлина за продължителен период от време. 


Автори на изследването са Правийн Арани, д-р по дентална медицина, доцент по орална биология и експерт по терапия с фотообиомодулация от Университета в Бъфало, и д-р Едуард Г. Лаката от Националния институт по стареене. Според тях при излагането на фотобиомодулация се наблюдава производство на TGF-β1, трансформиращ фактор на растежа. Това вещество играе важна роля за здравето, като д-р Арани споделя, че то регулира активността на стволовите клетки, възпалението и функцията на имунната система.Проучването, публикувано в сп. Lasers in Surgery and Medicine, е съсредоточено върху състоянието и функцията на сърцето при мишки на около 14-месечна възраст. След излагане на терапия с ФБМ се е наблюдавало смекчаване на сърдечната стена, което подобрява сърдечната функция. Забелязала се е и подобрена нервно-мускулна координация при походката на мишките при ползване на бягаща пътека.


Мишките се излагат на светлина от LED източник по две минути ежедневно пет пъти в седмицата. При една група мишки с тежко сърдечно заболяване лечението с ФБМ спира нататъшно влошаване на заболяването. При обичаен процент на оцеляване от 43% в такава група мишки, тази група е минала със 100% преживяемост.


Използването на светлинна терапия се осъществява само след като се прилагат с подходящи параметри, като точната светлина на светлинната вълна, интензитет и продължителност. Има видове светлина, които имат потенциала да навредят на здравето, като светлината от лазери или ултравиолетовата.


Заболяванията на сърцето са водеща причина за смърт в САЩ, като близо 20% от хората над 65-годишна възраст са диагностицирани със сърдечно заболяване.


Д-р Арани казва „Идеята беше да се провери дали терапевтичната намеса в средна възраст може да даде възможност на хората да избегнат по-нататъшно влошаване на състоянието на сърцето, свързано с възрастта“.


Според д-р Арани следващата стъпка в изучаването на светлинната терапия са контролирани клинични изпитвания с участието на хора.


Референции:
Sunayana Begum Syed, Ph.D., Ismayil Ahmet, Ph.D., Khalid Chakir, Ph.D., Christopher H. Morrell, Ph.D., Praveen R. Arany DDS, Ph.D. and Edward G. Lakatta, MD, 23 February 2023, “Photobiomodulation therapy mitigates cardiovascular aging and improves survival”,  Lasers in Surgery and Medicine.
DOI: 10.1002/lsm.23644