В началото на 2017 година, специалисти по регенеративна медицина разкриват нов начин за ускоряване на телесните способности за самопоправка на тъкани след травма или увреждане. Учените от университета на Южна Каролина публикували данните от изследването си в журнала Cell Reports.
 
В предходни свои изследвания проф. Джоузеф Роджърс и екипа му убедително доказват, че стволовите клетки при възрастните хора могат навлизат в режим на силна възбуда след като тялото претърпи силно нараняване. Тези възбудени стволови клетки имат мощно увеличени способности за тъканно оздравяване и поправка.
 
Роджърс предполага, че преливането на кръв от човек, наскоро претърпял тъканна травма, може да доведе до възбуждане на стволовите клетки у получателя. В тазгодишното си изследване, учените успяват да докажат именно този ефект. 
 
Биохимичният механизъм зад това явление се основава на ензима познат като HGFA - активатор на хепатоцитния растежен фактор. HGFA циркулира непрекъснато в човешката кръв, но не се активира, докато тялото не отчете претърпяно тъканно увреждане. Само когато подобен сигнал бъде отчетен, чрез езнима се изпращат химични сигнали за активация към стволовите клетки, които влизат във възбудено състояния (alert state).
 
NEWS_MORE_BOX
 
В изследването си учените доказват, че функцията на наличните HGFA в кръвта е да подготвят тялото за по-бърз и ефективен отговор на тъканно нараняване. Учените инжектирали тестови обекти с кръв от други индивиди, наскоро претърпяли кожни и мускулни разкъсвания. Няколко дни по-късно, учените причиняват тъканни разкъсвания и на тестовите обекти – наблюдаваните оздравителни процеси протичали по-бързо и по-ефективно.
 
Точно по начина, по който ваксините подготвят тялото за сблъсък със специфични инфекциозни заболявания, HGFA подготвя клетките за по-бърз отговор на тъканни увреждания, споделя проф. Роджърс. Той и екипа му вече работят по препарат, който може да се използва преди подемане на начинания, свързани с изпитването на травми: спортни активности, хирургични интервенции, военни действия и за професии свързани с чести трудови злополуки. Този препарат може да бъде ефективен и при хора с понижена способност за заздравяване на рани като диабетиците и хората в напреднала възраст.