Обхватът на стволово-клетъчните терапии значително нараства с откриването на комбинация от медикаменти, способни да активират специфични стволови клетки от костния мозък. 
 
Учените отговорни за откритието, планират да го прилагат в клинични тестове за ускоряване на тъканната регенерация при човек – най-вече за по-бързото оздравяване и самопоправяне на счупени кости, разкъсани ставни връзки и увредени стави, както и на засегната сърдечна тъкан след прекаран инфаркт.
 
Вместо да се поставя инжекция с предварително събирани клетки от донори, ембриони или стволово-клетъчни банки, учените инжектират само коктейл от медикаменти, който стимулира отделянето на собствените стволови клетки от костния мозък към кръвта. Това избягва редица технически проблеми, възможността за имунологично отхвърляне и дори някои етични проблеми.
 
Сара Ранкин от Лондонския Имперски колеж, един от откривателите на механизма споделя, че този метод подсилва естествените регенерационни и поправителни сили на тялото и промотира самолекуването.
 
Самия механизъм започва с приема на гранулоцитен колонийно-стимулиращ фактор (GCSF) – неговото действие води до ускорено производство на хематопоетични стволови клетки в костния мозък – от тях се развиват всички други кръвни клетки. Последва приема на растежни фактори в няколко последователни дни, които завършват с прилагането на Mozobil – препарат, освобождаващ хемопоетичните стволови клетки от костния мозък и позволяващ навлизането им в кръвта.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Техниката вече се прилага с относителен успех при пациенти с различни типове рак на кръвта, най-често с лимфома. Тя стимулира силното отделяне на хемопоетични стволови клетки в кръвта – те се събират, пречистват и съхраняват от лекарите, докато пациента се подлага на лъчева терапия. Тя убави всички хемопоетични клетки в костномозъчното вещество, но убива и раковите клетки. След успешно провеждане на лъчетерапията, събраните от пациента стволови клетки се инжектират обратно в тялото му – там те започват незабавно да възстановяват количеството и разнообразието на кръвни клетки, нужни за оптималното функциониране на кръвоносната и имунната системи.
 
По сходен механизъм, учените успяват да стимулират отделянето и на мезенхимни стволови клетки, които промотират тъканна регенерация в кости и тъкани и имат свойството да потискат възпалителни процеси, особено хроничните болкови усещания при ревматоиден артрит.
 
Предшествениците на епителните клетки (EPCs) са други стволови клетки, активирани чрез новооткрития механизъм – те стимулират растежа и поправката на кръвоносни съдове.