Кожата се състои от два основни слоя – епидермис и дерма. Под дермата се разполага прилежащ слой – хиподерма или подкожие.


Епидермисът се състои от пет добре изразени слоя. Най-дълбоко разположен е базалният слой, в който се разполагат базални клетки (кератиноцити). Тези клетки се делят, което увеличава техния брой и води до избутване на по-старите клетки към по-повърхностните слоеве. Отделните клетки се прикрепват помежду си с връзки (дезмозоми). В този слой се намират и пигментните клетки меланиноцити.


В малко количество се откриват клетки на Лангерханс, които имат отношение към имунитета и т. нар. тактилни клетки на Меркел.Над базалния слой се разполага stratum spinosum, който се състои от 5-10 реда клетки с неправилна форма и притежаващи къси израстъци, с които осъществяват контакт със съседни клетки. По този начин се създават междуклетъчни мостчета.


Stratum granulosum – средният слой на епидермиса се състои от няколко реда приплеснати клетки, които съдържат кератохиалин – протеин богат на хистидин.


Над него се разполага stratum lucidum, който съдържа клетки, губещи ядрата си и изпълнени с белтъчно вещество, което представлява трансформиран кератохиалин от клетките на гранулозния слой. Този слой се среща в кожни участъци с по-голяма дебелина.


Последният слой (най-повърхностният) – stratum corneum или още рогов слой се състои от безядрени клетки, изпълнени с кератин. Функционално кератинът е белтък с голяма устойчивост спрямо химични въздействия и осъществява бариерна функция за подлежащите слоеве.

 

NEWS_MORE_BOX


Най-повърхностните кератинови пластинки са подложени на непрекъснато излющване при досег с околната среда.


Кератиноцитите са между 75 и 90% от кожните клетки. Тяхното делене се извършва само в най-дълбоките слоеве на епидермиса. По този начин клетките на епидермиса непрекъснато се обновяват, като пълна смяна с нови клетки се осъществява за 10 до 20 дни ( в зависимост от дебелината на кожния участък).


Меланиноцитите съставляват 10-20% от кожните клетки и имат отношение към синтеза на пигмента меланин. Различният цвят на кожата при отделните раси се определя от различното съдържание на меланин в кожата.