Ежедневният стрес е проблем, с който се борят мнозина. Като допълнение към безсънните нощи, хроничният стрес също се счита за основна пречка пред свалянето на излишни килограми
 
Хроничният стрес стимулира образуването на протеин, който намалява способността на организма да разгражда мазнини, твърдят изследователи от Университета във Флорида, САЩ. Те допълват, че стресът може да доведе и до натрупване на повече мазнини или да забави метаболизма. Протеинът се нарича бетатрофин. В рамките на лабораторното проучване специалистите се опитват допълнително да изследват неговите свойства. 
 
Първо са проведени експерименти върху човешки и миши клетки, като целта е да се установи ролята на бетатрофин в регулирането на телесните мазнини. 
 
Установява се, че мишките, които преживяват метаболитен стрес, образуват значително по-големи количества от този протеин. Освен това, нормалният процес в организма им, отговорен за изгаряне на мазнините, намалява значително. 
 
В данните се посочва още, че сред мишките, изложени на стрес, свързан с околната среда, също се наблюдава повишено формиране на протеина в мастната тъкан и черния дроб. В крайна сметка изследователите констатират, че бетатрофинът е свързан със стреса протеин. Те допълват, че той потиска ензима, който разгражда натрупаните мазнини. Все още не са проведени проучвания върху хора. 
NEWS_MORE_BOX
 
Тези наблюдения „хвърлят“ нова светлина върху биологичният механизъм, свързан със стреса, бетатрофина и метаболизма на мазнините
 
Специалистите допълват, че лекият стрес може да подобри представянето ни в трудни и предизвикателни ситуации. Когато обаче той продължи за прекалено дълъг период от време, въздействието му върху организма е много вероятно да бъде вредно. 
 
Данните на проучването са публикувани на страниците на сп. BBA Molecular и Cell Biology of Lipids.