Стамен Гигов Григоров е български микробиолог и лекар. Той е първият учен, описал бактерията Lactobacillus delbureckii, подвид bulgaricus – микроорганизмът, предизвикващ заквасването на млякото.

 

През 15-и век, френският крал Луи 11 страдал от мъчителни стомашни болки. Нищо не помагало на краля за облекчаване на болките. Един арменец от Цариград донася във френския кралски двор българско кисело мляко и чудото става. Киселото мляко се ползва с добро име в цяла Западна Европа, а на изток – по нашите земи то е познато от древни времена. Но къде се крие силата на тази необикновена храна и защо я има само по българските земи?


 

Отговор на този въпрос дава д-р Стамен Григоров. Той е роден в с. Извор, Трънско на 27 октомври 1878г. Следва естествени науки в град Монпелие, Франция, завършва медицина в Женева, Швейцария. Придобива популярност с изследванията на българското кисело мляко, изобретател е и на първата в света противотуберкулозна ваксина, спасила хиляди човешки животи.

 

Докато работи в женевския университет като асистент на проф. Масол, Стамен Григоров има достъп до модерни лаборатории, където той изследва киселото мляко, изпращано от съпругата му Даринка от България. През 1905 г. д-р Григоров открива и дава научна характеристика на непозната бактерия, която открива в киселото мляко. Той я нарича млечнокиселата пръчица „Бацил А“.

 

По-късно бактерията е наречена „Лактобацилус булгарикус“, в чест на родината на неговия първооткривател. Днес официалното име на този микроорганизъм е “Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus Grigoroff 1905”. Откритието на публикувано в престижно швейцарско медицинско издание (Revue Medicinale de la Suisse Romande).

 

Откритието предизвиква интереса на целия световен научен елит. Д-р Григоров докладва своите резултати в Пастьоровия институт по микробиология в Париж. Ръководството на института възлага на бъдещия Нобелов лауреат – Иля Мечников да потвърди докладваните данни.

 

Той потвърждава резултатите на д-р Григоров и въз основа на тях изгражда своята теория за стареенето, като го свързва с обилна консумация на българско кисело мляко. В света лактобацилус булгарикус се среща единствено в изворните води и тревните площи на България.