Със спрей за нос може да се успокоява учестеното сърцебиене. Спреят е безопасен и ефективен и веднага действа успокояващо на сърцебиенето, подобно на инхалаторите, които се използват от страдащите от астматични състояния.

 

Спреят е разработен за третирането на рядко състояние, което се изразява с рязко учестяване на сърцебиенето. Пароксизмална суправентрикуларна тахикардия, или PSVT е състояние, което настъпва внезапно в предсърдията на сърцето. Нарушението на сърдечния ритъм се проявява основно с учестено сърцебиене, но може и да се наблюдават симптоми като раздразнителност, изтръпване и задух.PSVT се изразява с спонтанни епизоди, които могат да преминат за няколко минути или няколко часа.  В някои случаи епизодите могат да доведат и до замайване и припадъци. Спонтанното покачване на сърдечния ритъм на над 200 удара в минута налага спешна медицинска помощ. Точно това дава повод за разработването на спрей, който да се използва при такъв епизод – целта на спрея е избягването на спешната медицинска помощ, като предостави ефективен и лесен начин за успокояване на сърцебиенето.


Научното изследване, което разглежда ефектите на спрея, сочи за неговата успеваемост при тези случаи, където стандартните начини за лечение не са успешни. Сочи се за преминаване на епизодите от PSVT в рамките на половин или един час след взимането на спрея. Той се състои от веществото etripamil.


Стандартно PSVT се лекува чрез използването на бета блокери, когато състоянието е породено от хипертироидизъм, или оперативно – в спешни случаи, където се налага премахването обструктивна сърдечна тъкан. Но в случаите на PSVT, които не са толкова опасни, се прилагат техники, целящи да успокоят вагус нерва. Той е отговорен за регулирането на функции в организма като храносмилане, дишане и сърдечен ритъм, като се смята че вагус нервът има важна роля в причиняването на заболявания като PSVT. Успокояването на вагус нерва се получава чрез определени масажни техники, чрез които се прилага натиск върху корема и сънната артерия.


Състоянието PSVT може да причини силен дискомфорт по време на епизоди, които в някои случаи могат да станат хронични и да наложат усилено лечение. Възможността за използване на спрей за нос, който да може да успокои сърцебиенето би подобрило качеството на живот у тези, които страдат от епизоди на PSVT.

 

Референции:
Camm, A. (2023, September 27) Etripamil Nasal Spray for Conversion of Repeated Spontaneous Episodes of Paroxysmal Supraventricular Tachycardia During Long‐Term Follow‐Up: Results From the NODE‐302 Study. Retrieved 2023, September 28 from https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.122.028227