Мъжкото и женското сърце се променя по различен начин с течение на времето, установяват изследователи. Те обясняват, че различието се констатира за първи път и може да даде насока относно отделните сърдечни нарушения, които се наблюдават сред представителите на различните полове. Възможно е дори да доведе и до лечение, разработено според пола.

За целта на проучването са анализирани данни от сканирането на мозъка с ядрено-магнитен резонанс на близо 3000 възрастни. То е проведено от специалисти от Университетското училище по медицина „Джонс Хопкинс“ в САЩ. По техните думи резултатите са в полза на теорията, че сърдечните заболявания сред мъжете и жените могат да имат различна патофизиология. Разбирането на тези биологични различия „подсказва“ и за необходимостта от различна терапия на подобни проблеми при мъжете и жените.

Предишни проучвания в тази насока оценяват промените на сърцето с течение на времето, но с помощта на ултразвук. Изследователите подчертават, че ядрено-магнитният резонанс може да предостави по-детайлни изображения относно структурата и функцията на сърдечния мускул.

И при двата пола лявата сърдечна камера се смалява с течение на времето. В резултат, в сърцето влиза по-малко количество кръв и съответно по-малко е количеството, което се изпомпва.

NEWS_MORE_BOX

 


Установява се обаче, че при мъжете, мускулът, който обгражда камерата, с течение на времето се уголемява и удебелява, докато при жените той запазва своя размер или започва да намалява.

Промяната в обема на сърдечната камера носи потенциален риск от развитие на свързана с възрастта сърдечна недостатъчност. От анализа става ясно, че причината за развитието на нарушението е различна сред представителите на различните полове, пояснява водещият изследовател Джон Енг. Това налага и различен подход в лечението.

Данните от проучването са публикувани в сп. Radiology.