Проучване, проведено от изследователи от Щата Джорджия открива връзка между активността на невроните и кръвотока в мозъка и по какъв начин консумацията на сол влияе върху мозъка.

 

При активация на невроните се засилва кръвния поток към съответната зона. Тази връзка е известна като невроваскуларно свързване или функционална хиперемия, която се дължи на дилатация на артериолите в мозъка.


 

Изображенията получени чрез ядрено-магнитен резонанс (fMRI) се основават на концепцията за невроваскуларно свързване - експертите търсят области със слаб кръвен поток, за да диагностицират мозъчни нарушения.

 

Въпреки това, предходни проучвания върху невроваскуларното свързване са ограничени до определени повърхностни области на мозъка и учените изследват най-вече как кръвният поток се променя в отговор на сензорни стимули, идващи от околната среда.

 

Информацията за по-дълбоките мозъчни региони, отговорни за стимули, произвеждани от самото тяло - интероцептивни сигнали, е лимитирана.

 

Екип от изследователи, ръководени от д-р Хавиер Стърн, професор по неврология в Щата Джорджия и директор на университетския Център за Невроинфламация и Кардиометаболитни заболявания, разработват ново проучване, което е публикувано в сп. Cell Reports.

 

Това проучване се фокусира върху хипоталамуса, който се намира дълбоко в мозъка и участва във важни дейности, включително пиене, хранене, регулиране на телесната температура и репродукция.

 

Учените изследват по какъв начин притока на кръв към хипоталамуса се променя в отговор на консумация на сол. В резултат на нейния прием мозъка активира компенсаторни механизми, които да понижат нивата на натрий.

 

Това отчасти се постига чрез активиране на неврони, които задействат освобождаването на вазопресин. Той е антидиуретичен хормон, който играе ключова роля в поддържането на правилната концентрация на сол.

 

За разлика от предишни проучвания, които наблюдават положителна връзка между активността на невроните и увеличения приток на кръв, изследователите откриват намаляване на притока на кръв в резултат на активацията на невроните в хипоталамуса.

 

Екипът нарече феномена "обратно невроваскуларно свързване" или намаляване на притока на кръв, което води до хипоксия.

 

В кората те наблюдават, че съдовите реакции в резултат на стимули са локализирани и дилатацията настъпва бързо. В хипоталамуса отговорът е дифузен и протича бавно, за дълъг период от време.

 

Резултатите насочват към възможно влияние на хипертонията върху мозъка, тъй като в много от случаите тя се дължи на прекомерната консумация на сол.

 

При нейния чест прием вазопресивните неврони се хиперактивират, което може да доведе до увреждане на тъкани в мозъка, в резултат на хипоксия.

 

Източници:

https://medicalxpress.com/news/2021-11-reveal-salt-affects-blood-brain.html

https://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(21)01398-X?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS221112472101398X%3Fshowall%3Dtrue