Продължителното гледане на снимка на дадено ястие може да доведе до усещане за ситост в наблюдателя, сочи изследване, проведено от учени в университета в Архус, Дания. 


Обичайно, когато видим снимка на добре приготвено ястие, се повдига апетитът ни. В устата ни се образува слюнка и зениците ни се разширяват и имаме желание да хапнем нещо. Тази реакция често се използва в реклами на заведения за бърза храна, за да стимулира скорошно посещение при тях. Но вместо да отделим очи от снимката и да потърсим следващото хапване, можем да задържим погледа си, гледайки снимката множество пъти, и по този начин да излъжем глада и да си създадем усещане за ситост.


Учените от университета в Архус разследват връзката между храненето и когнитивните ни възприятия. Само гледането на храната и усещането за ситост е феномен, доказан от предишни изследвания. Физиологичната реакция, която обичайно идва от хранене, се получава само от представянето на храна. Изследването сочи, че доброволци, на които е показана снимка на сладки бонбони един път, имат силен апетит и желание да отидат да си купят бонбони по-късно. Но тези, на които снимката е показана 30 пъти, са били заситени само от гледането на снимката. При показване на снимки на множество видове храни, не е можело да се определи дали външният вид или представеното на усещане за вкус е причината за засищането. Резултатите сочат, че разнообразна гама от снимки на храни могат да доведат до пълно усещане за ситост.


Затлъстяването е масов проблем от световен мащаб и се среща все повече и повече с течението на времето. Според данни от СЗО от 1975 г. насам случаите на затлъстяване са се утроили. През 2016 г. близо 2 милиарда души са били с наднормено тегло, като 650 милиона от тях са случаи на затлъстяване. За намаляване на затлъстяването могат да се вземат индивидуално някои мерки като ограничаване от храни с високо количество захари и вредни мазнини, каквито са сладките напитки, сосове, пакетирани снек продукти от типа на чипса и бързите храни. 


Резултатите от проучването могат да помогнат за смъкване на излишните килограми, като се използват като метод за контрол на апетита. При внезапно желание за ядене на дадена храна, може да се намерят множество илюстриращи я снимки - продължителното им гледане може да елиминира чувството за глад.

 

Референции:
Fujinami, T. (2021, May) Saliva Secretion as Indicator of Appetite. Retrieved 2023, May 23 from  https://doi.org/10.1145/3472813.3473198
Wang, Q. (2023, March 1) Imagined eating – an investigation of priming and sensory-specific satiety. Retrieved 2023, May 23 from https://doi.org/10.1016/j.appet.2022.106421