Добро новини за хората с големи бедра! И особено за онези жени, които се притесняваха от неестетичната закръгленост в горната част на краката си. Знайте, че египетският модел за красота очевидно не е бъркал след като обожествявал фигурата амфора на жената - здравето е красота все пак!

 

Съвремените учени установиха, че голямата обиколка на бедрото е свързана с понижено кръвно налягане при хора с наднормено и дори свръхнормено тегло. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Endocrine Connections, което означава, че няма шега в коментираната връзка.Проучването е китайско и включва хора на средна възраст 50 години. 


Резултатът е получен след анализ на данни от друго проучване, което търси рисковите фактори за рак при хората с диабет. Включва данните на 9520 души над 40-годишна възраст, от които 3095 мъже и два пъти повече жение – 6425. Освен анкетната карта, свързана с проявите на високо кръвно при тях и измерването му, изследователите водели статистика на средната обиколка на бедрата.


Авторът на изследването д-р Джен Ян от Шанхайския университет Джао Тонг предполага, че за разлика от мазнините на корема, мазнините на бедрата вероятно влияят положително на метаболизма. Краката разполагат с повече мускули и подкожните мастни депа явно допринасят за отделянето на полезни съединения, които подпомагат поддържането на стабилно кръвно налягане. 


Същата зависимост обаче не се наблюда при хората с нормално тегло, подчертават учените, което частично обяснява хипотезата на д-р Ян, че е важна връзката между мускули и мазнини в случая.


Естествено, изследването има някои недостатъци. Първо, то не е причинно-следствено, тоест не обяснява механизма на влияние на голямата обиколка на краката с този положителен резултат. Не е ясно и по какъв начин видът и количеството на мазините в тази част на тялото могат да имат връзка със стойностите на артериалното налягане. Немаловажно е и че извадката се състои от китайци на средна възраст, което означава, че резултатът може да е друг при по-млади хора и други етноси. 


Така или иначе, новините са успокояващи, а учените ще продължат да търсят отговори по получения резултат и възможните причинно-следствени зависимости по него.