Щитовидната жлеза тежи около 50 грама и се разполага в предната част на шията, точно под ларингса (Адамовата ябълка), като има формата на пеперуда.
 
Двете ѝ „крила“ - левият и десният лоб на жлезата, са свързани помежду си от т.нар. провлак и обхващат трахеята. Основната функция на щитовидната жлеза е производството на два хормона – трийодотиронин (Т3) и тироксин (Т4), които са със сходна функция и съдържат йод в молекулите си.
 
Произходът на този така необходим за производството на хормоните йод е от храната, която човек поема. Нормално функциониращата тироидна жлеза, произвежда приблизително 80% Т4 и около 20% Т3, въпреки че Т3 е по-силно действащият от двата хормона.
 
Като второстепенно производство на жлезата се явява и производството на хормона калцитонин, чието действие е свързано с контрола на нивата на калция в кръвта. 
 
Самата щитовидна жлеза, обаче, също попада под строг контрол. При необходимост от корекция на нивата на Т3 и Т4, хипоталамусът се активизира и произвежда TRH (TSH освобождаващ хормон). TRH активизира хипофизата, която от своя страна, произвежда коригирано количество от своя хормон - TSH (тироид стимулиращ хормон). 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Съответното ново количество TSH, предизвиква отделянето на правилното количество на хормоните на щитовидната жлеза, а именно Т3 и Т4, което „успокоява“ първоначалния контрольор – хипоталамуса.
 
По кръвен път, Т3 и Т4 достигат почти до всяка клетка в тялото. По този начин, те регулират скоростта, с която клетките/метаболизмът работи.
 
Като пример може да се даде фактът, че Т3 и Т4 регулират сърдечната честота и скоростта, с която червата преработват храната. В случай, че Т3 и Т4 нивата са ниски, сърдечният ритъм на човек става по-бавен от нормално, а теглото на човек расте.
 
В случай, че нивата на Т3 и Т4 са над нормалните, се забелязва учестен сърдечен ритъм, засилена работа на червата и съответно загуба на тегло.