Татуировките са форма на изкуство, чрез което хората изразяват себе си или си припомнят дадено събитие или човек. Учени правят опити да ги превърнат и във функционално полезни за хората.

 

Инженери от Университета Tufts помагат за разработката на татуировка, която да измерва количеството на кислород в кръвта.


 

Те използват материал на основата на коприна, поставен под кожата, който свети по-ярко или по-слабо под лампа, при излагане на различни нива на кислород в кръвта.

 

Веществото, което те използват се състои от гел, образуван от протеиновите компоненти на коприната, наречен фиброин. Копринените фиброинови протеини имат уникални свойства, които ги правят особено съвместим материал за имплантиране.

 

Създаденият сензор до момента е ограничен в отчитането единствено на нивата на кислород в кръвта.

 

Копринените фиброинови протеини могат да бъдат коригирани, за да създадат структура, която да издържа под кожата от няколко седмици до повече от година. Когато коприната се разпадне, тя е съвместима с тялото и вероятността да предизвика имунен отговор е много малка.

 

За създаването на кислородния сензор, изследователите са използват добавка, която се нарича PdBMAP. Тази добавка свети, когато е изложена на светлина с определена дължина на вълната. Блясъкът, който се наблюдава, има интензитет и продължителност, пропорционални на нивото на кислород в околната среда.

 

Гелът, който е изграден от копринените фиброинови протеини е пропусклив за течностите около него. Поради тази причина PdBMAP усеща нивата на кислород в заобикалящата го кръв. Освен това той свети или фосфоресцира, когато е изложен на светлина, преминаваща през кожата на човек.

 

Други сензори, които биха могли да извършват подобна функция, реагират само на светлина с дължина на вълната, която не преминава през кожата.

 

След време изследователите се надяват да развият този метод на проследяване допълнително, в резултат на което човек да може да получи важна за него информация, например колко кислород използва по време на тренировка, да се измерват нивата на глюкоза в кръвта по всяко време на деня и много други.

 

Измерването на различините стойности на глюкоза, лактат, електролити, разтворен кислород и други се извършват с помоща на кръвни проби.

 

Възможността за непрекъснато наблюдение на нивата на тези вещества неинвазивно във всяка една обстановка би могло да бъде огромно предимство при проследяване на определени състояния.

 

Отркитието е публикувано в сп. Advanced Functional Materials.

 

Референции:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/adfm.202202020