Да си поговорим за седалищните мускули. Често срещаното словосъчетание „бразилско дупе“ е символ на пищни, стегнати и привличащи окото женски дадености. За това обаче е необходимо не само упражнения и диета, но и определени генетични заложби на седалищните мускули. Кои са те?
 
Седалищните мускули (по 2 от всеки вид) са разположени от двете страни на таза и спомагат не само за позиционирането ни в седнало положение, но и за движенията на тазобедрените стави. Основен мускул в тази зона на тялото е Големият седалищен мускул (Gluteus maximus muscle). Той води началото си от кръстната кост и горната и странична част на тазовите кости. Краят му се намира по продължението на бедрената кост (Femur) и контракциите и отпускането му водят до стягането и отпускането на тазобедрената става и съответно до изместването на долния крайник в страни.
 
Друг мускул, намиращ се непосредствено до и частично под Големия седалищен мускул, е Средният седалищен мускул (Gluteus medius muscle). Той води началото си също от илиума на тазобедрената кост точно под големия седалищен мускул. Краят му се намира на големия трохантер в горната част на бедрената кост.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Последният от групата на седалищните мускули е Малкият седалищен мускул (Gluteus minimus muscle). Той е разположен под Средния мускул и подобно на „събратята си“ води началото си от тазовите кости. Разположен в извивката на тазовите кости, той завършва отново в горната част на Фемура. Функцията му, както и на Средния седалищен мускул, главно е свързана с абдукцията (отклоняването) на бедрата и подпомагане на движенията в тазобедрената става.
 
Допълнителен мускул тук е и мускул, чиято основна функция е стабилизирането на туловището и изправения стоеж. Друга групата от мускули е така наречената група на Латерални ротатори, името на която подсказва и функцията им, а именно латералното завъртане на тазобедрената става.