Въвеждането на бактерии в микросредата на тумора създава състояние на остро възпаление, което задейства първичните реагиращи клетки на имунната система да атакуват, вместо да защитават тумора. 

 

Това е научното заключение на изследователи от UNSW Сидни и Института за медицински изследвания Гарван.


 

При най-ранните признаци на бактериална инфекция, първите клетки “на сцената” са белите кръвни клетки, наречени неутрофили. Те играят важна роля в защитата срещу инфекция.

 

Макар че обикновено предпазват от болести, те са известни с това, че насърчават растежа на тумора. Високите им нива в кръвта обикновено се свързват с по-лоши резултати при рак, отчасти защото произвеждат молекули, които предпазват тумора, като потискат другите елементи на имунната система.

 

Оказва се, че инжектирането на инактивирани проби от микроба Staphylococcus aureus в туморната микросреда – областта около тумора – преобръща защитната функция на неутрофилите.

 

Тези открития са помогнали за напредъка в разбирането за остро възпаление, с цел усъвършенствана на микробната терапия за рак.

 

Острото възпаление може да се използва за постигане на продължаваща антитуморна функция в имунните клетки. Микробната терапия може да бъде успешно комбинирана със съществуващ тип терапия, известна като терапия с инхибитори на контролни точки, за да се увеличат противораковите способности.

 

В работата върху набор от ракови модели, включително белодробен карцином на Луис, тройно отрицателен рак на гърдата, меланом и рак на панкреаса, се установява, че присъствието на бактерии стимулира неутрофилите да унищожат туморите.

 

Използването на имунната система за борба с рака е един от най-големите пробиви в терапията на злокачественото заболява през последните две десетилетия, но в момента имунотерапията за подобряване на функцията на Т-клетките (друг важен тип бели кръвни клетки) не работи за всички видове рак. 

 

Този тип имунотерапия е различен, защото е насочен към към неутрофилите. Идеята е да се разбере как генерирането на остро възпаление в имуносупресивната туморна микросреда влияе върху резултатите.

 

Екипът изследва туморите в реално време, използвайки уникален образен метод, известен като интравитално изображение.

 

Тъй като атакуващите бактерии са причината за съществуването на неутрофилите, учените имат добра представа, че въвеждането на бактерии ще доведе неутрофилите до мястото и ще ги активира. Откриват, че е много ефективно, за да ги накарат да убият туморите, премахвайки тяхната матрица.

 

При излагане на бактерии неутрофилите започват да секретират молекули, които привличат “бойните” Т-клетки.

 

Изводът е, че микробната терапия е ефективен бустер за инхибиторна терапия на контролни точки. Въпреки това засега е показано, че микробната терапия може да инхибира растежа на първичните тумори и да предпази от рецидив на тумора, което е голямо клинично предизвикателство. Това предполага, че микробната терапия постига не само краткотраен и локализиран, но и дълготраен и системен антитуморен имунитет.

 

Референции: 

L. M. Exposing tumours to bacteria converts immune cells to cancer killers. UNSW Sydney - https://newsroom.unsw.edu.au/news/science-tech/exposing-tumours-bacteria-converts-immune-cells-cancer-killers