Чревната микрофлора е изградена от голям брой микроорганизми, които съжителстват с големия организъм, без да пречат един на друг, т.е. те не причиняват болести (Въпреки, че за някои от представителите това е възможно).

 

Микрофлората, отскоро наричана микробиом – по-правилен термин, тъй като флора се отнася за растителни видове, е изградена от голям брой бактерии, но също вируси и дори гъбички.


 

Нейната функция е да защитава храносмилателния тракт, предотвратявайки неговата колонизация от вредни агенти, да помагат в храносмилането, да поддържат подходяща среда в лумена на червата и да синтезират и отделят важни вещества.

 

Вирусите са най-многобройните биологични субекти. Биват няколко вида, като говорейки за същински вируси, обикновено става въпрос за частици, които инфектират еукариотните клетки. За разлика от бактериите, които могат да бъдат и полезни, повечето вируси са болестотворни.

 

Когато обаче става въпрос за бактериофаги или просто фаги, говорим за вируси, които инфектират бактериите и могат да бъдат доста полезни за човека. В тях се крие и голяма надежда за бъдещето на антибактериалните терапии.

 

Наскоро бяха открити 140 000 вида различни „вируси“ (бактериофаги) в стомашно-чревния тракт, а половината са напълно нови за науката. Голямото количество и разнообразие на вирусните коменсали в нашия организъм предлага широко поле за научни изследвания, във връзка с тяхната роля за здравето на човешкия организъм.

 

Знае се, че дисбалансът в чревния микробиом може да доведе до заболявания, като възпалителните болести на червата, алергии и наднормено тегло. Уви, малко се знае все още за ролята на фагите в този баланс. Хипотезата е, че те поддържат нормалния брой на бактериите, а най-вероятно имат значение и за тези бактерии в червата, които при дадени условия могат да причинят и болест – такава е например E. Coli.

 

Повечето от вирусите в червата са ДНК-вируси, за разлика от SARS-CoV-2 например, който е РНК-вирус. Това означава, че във вирусната частица, преносителят на генетичната информация е различна – при едните това е молекула ДНК, а при другите РНК

 

Източник:

https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(21)00072-6?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0092867421000726%3Fshowall%3Dtrue