Възможността да се възвърне зрението звучи като чудо или научна фантастика, но съществуват учени, като Диего Гези, които се борят с реалността и създават бъдеще.

 

От 2015 г. насам той и екип от невроинженери, биофизици и медицински специалисти работят по имплант, който да се постави в ретината на пациенти с пълна слепота. Освен импланта, те създават умни очила и микрокомпютър, които заедно дават възможност на човек отново да погледне света.


 

Идеята е микрокамера в очилата да улавя образи от зрителното поле на човека. Образът се изпраща до микрокомпютъра, който е вграден в рамките на очилата, а той превръща зрителната информация в светлинни сигнали, които се подават към електроди в ретиналния имплант.

 

Електродите стимулират ретината по такъв начин, че се създава опростен, черно-бял вариант на образа, изграден от точки, получени от стимулирането на отделните клетки в ретината.

 

„Представете си това, което виждате като погледнете към нощното небе. Можете да се научите да разпознавате някои съзвездия, нали? Е пациентите биха имали подобен образ, с който ще трябва да се адаптират.“ обяснява Гези.

 

Учените трябва да вземат предвид два важни критерия – зрително поле и резолюция на образа. Имплантите съдържат 10 500 електрода, като всеки поотделно създава една точица от образа. Важно е да се определи най-доброто количество електроди, за да се даде достатъчно добра резолюция на зрителния образ, но и да не е твърде сложно за човека да разпознае образа.

 

Важно е и точките да са достатъчно отдалечени, за да не се сливат помежду си, а в същото време електродите трябва да стимулират отделни клетки от ретината.

 

За да проверят получения образ учените използват специална програма за виртуална реалност. Те тестват и различни ъгли за получаване на образ и засега не се налага подобряване на капацитета на системата, което означава, че може би скоро ще започнат и клинични проучвания.

 

Все още продуктът не е изпробван върху хора и най-вероятно ще отнеме известно време докато тестовете започнат, но въпреки това, благодарение на тези иноватори сме една стъпка по-близо до бъдещето.

 

Източник:

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210305080136.htm