В организма ни има над 160 хил. километра кръвоносни съдове, чиято работа е да доставят кислород и хранителни вещества на клетките. 
 
Артериите пренасят богатата на кислород кръв от сърцето и белия дроб, докато вените връщат обратно съдържащата въглероден диоксид кръв. През по-голямата част от времето кръвоносната система работи гладко, но, тъй като вените под сърцето, особено тези, които се намират в краката, се налага да работят срещу гравитацията, понякога има нарушения. 
 
Промени като остаряването или натрупването на излишни килограми може да доведе до развитие на разширени вени.
 
Вените имат множество еднопосочни клапи, които помагат на кръвта да тече по посока към сърцето, без да се връща надолу по посока на гравитацията. Поради различни причини, тези клапи може да спрат да функционират. Една от тях е напредването на възрастта. Когато остаряваме, мускулните влакна изтъняват и отслабват, вследствие на което клапите на вените вече не могат да се отварят и затварят така „гладко“.
 
Неизправното функционираме на клапите може и да се унаследи – гените могат да бъдат фактор. 
NEWS_MORE_BOX
 
Наднорменото тегло е следващият рисков фактор за разширени вени. Повечето килограми означават повече напрежение и по-високо кръвно налягане на краката - венозна хипертония. 
 
В сравнение с артериите, стените на вените са сравнително тънки, затова високото кръвно налягане може да доведе до подуване на вените и да попречи на клапите да се затворят. 
 
Бременността също може да е причина за развитие на разширени вени. Бременните жени носят допълнително количество кръв, а синтезът на различните хормони по време на бременността може да отпусне стените на кръвоносните съдове. Това улеснява изпъкването на вените. 
 
Повече за разширените вени може да научите от видеото...