Ранното излагане на антибиотици уврежда и унищожава здравите бактерии в храносмилателния тракт и може да причини астма и алергии.

 

Това показва ново проучване, публикувано в Mucosal Immunology, което предоставя най-силните доказателства досега, че отдавна наблюдаваната връзка между експозицията на антибиотици в ранна детска възраст и по-късното развитие на астма и алергии е причинно-следствена.


 

Практическото приложение на това откритие е ясно: препоръчва се да се избягва употребата на антибиотици при малки деца, когато е възможно, защото това може да повиши риска от значителни, дългосрочни здравословни проблеми и усложнения, свързани с алергия и/или астма, поясняват учените.

 

В проучването изследователите от Rutgers, Нюйоркския университет и Цюрихския университет отбелязват, че антибиотиците, сред най-използваните лекарства при деца, засягат чревните микробиомни популации и метаболитни функции.

 

Тези промени в структурата на микробиома могат да повлияят на имунитета на гостоприемника.

 

В първата част на проучването, петдневни лабораторни модели са приемали вода, азитромицин или амоксицилин.

 

След като узреят, изследователите са ги излагали на общ алерген, получен от домашни акари.

 

Лабораторните модели, които са приемали някой от антибиотиците, особено азитромицин, са показали повишени нива на имунен отговор - алергия.

 

Втората и третата част на проучването е изследвала хипотезата, че ранното излагане на антибиотици, но не и по-късното излагане, причинява алергии и астма, като засяга някои здрави чревни бактерии, които поддържат правилното развитие на имунната система.

 

Първоначално са прехвърлили богати на бактерии фекални проби от първата група лабораторни модели към втора група възрастни лабораторни модели, които не са имали предишно излагане на никакви бактерии.

 

Някои са получили проби от лабораторни модели, които са приемали азитромицин или амоксицилин в ранна детска възраст.

 

Други са получили нормални проби от лабораторни модели, които са приемали вода.

 

Лабораторните модели, които са получили променени с антибиотици проби, не са били по-склонни от другите да развият имунен отговор срещу домашни акари, точно както хората, които приемат антибиотици в зряла възраст, не са по-склонни да развият астма или алергии, отколкото тези, които нямат ранна експозиция.

 

Нещата обаче са били различни за следващото поколение.

 

Потомството на лабораторните модели, които са получили пробите с антибиотици, е реагирало повече на домашни акари, отколкото тези, чиито родители са получили проби, непроменени с антибиотици, точно както лабораторните модели, които първоначално са приемали антибиотици в ранна възраст реагират повече на алергена, отколкото тези, които не са приемали.

 

Единствената променлива в първата част на проучването е била излагането на антибиотици.

 

Единствената променлива във вторите две части е била съставът на сместа от чревни бактерии и излагането на антибиотици.

 

Всичко останало е било идентично.

 

Тези проучвания предоставят убедителни доказателства, че антибиотиците предизвикват развитие на нежелани имунни реакции чрез ефекта им върху чревните бактерии, но само ако чревните бактерии са били променени още в ранна детска възраст.

 

Референции:

https://dx.doi.org/10.1038/s41385-022-00544-5