Ако ракът може да бъде причинен от тютюн, алкохол, ултравиолетови лъчи, все още не е популярно да мислим, че той може да има бактериални причинители.

 

Escherichia coli е една от най-разпространените бактерии в нашите черва. През повечето време не е опасна за човека, но понякога може да причини инфекции - гастроентерит, инфекции на пикочните пътища.


 

Някои от щамовете са в основата на тежки хранителни отравяния, като случая със замърсени пържоли от хамбургер във Франция през 2005 г., или случая с покълналите семена, които са отровили няколко хиляди души в Европа и са довели до смърт на 47 от тях през 2011 г.

 

Според екип от холандски изследователи Escherichia coli може да бъде замесена и в патология, която е едновременно по-честа и много по-опустошителна - рак.

 

Скорошно проучване е първото пряко доказателство за участието на Escherichia coli в мутагенезата на колоректалните тумори, обявява Кайетано Плегезуелос-Манцано, един от изследователите зад този научен труд, публикуван през април.

 

Нова революция в парадигмата 

Рак, причинен от бактерии? През 1983 г., Бари Маршал, млад австралийски лекар, успява, след много усилия, да публикува забележително изследване в The Lancet – работата му носи Нобелова награда 22 години по-късно – но тогава предизвиква недоверие и подигравки отстрана на колегите му.

 

Стомахът се е смятал за стерилна среда и се приемаше, че язви, които могат да доведат няколко години по-късно до развитие на тумори, се дължат на твърде високата киселинност в него.

 

Бари Маршал открива, че наличието на бактерията Helicobacter pylori е основният причинител на стомашните язви.

 

Единадесет години по-късно и след като много други проучвания потвърждават тези твърдения, Международната агенция за изследване на рака - Circ, референтният орган, който създава каталог на всички канцерогени, в крайна сметка класифицира Helicobacter pylori като потенциален канцероген.

 

Helicobacter pylori и други бактерии играят значителна роля, понякога може би дори решаваща, за появата или развитието на тумори.

 

В момента това е много динамична изследователска тема, подчертава специалистът по ентеробактерии Жан-Филип Нугайред.

 

Трябва да се каже, че публикациите са се умножили през последните години, осигурявайки доказателства в полза на участието на бактериите в генезиса на рака.

 

Първите изследвания показват корелация между рака на жлъчния мехур и бактерията Salmonella enterica Typhi, между рак на яйчниците и Chlamydia trachomatis, между рак на белия дроб и Mycobacterium tuberculosis.

 

Тези проучвания установяват само връзка между бактериална инфекция и появата на рак, обаче корелацията не означава непременно причинно-следствена връзка.

 

След това, тъй като раковият процес е много дълъг, почти невъзможно е да сме сигурни, че бактериите, открити в пациента по време на диагнозата, вече са били там преди година, пет или десет години, когато процесът е започнал.

 

И това е целият смисъл на току-що извършената работа върху E. coli, резултат от дълго научно изследване, започнато четиринадесет години по-рано в друга лаборатория, в Националния изследователски институт по земеделие, храни и околна среда в Тулуза.

 

Източници:

www.science-et-vie.com