Инфекциите са обичайни състояния и е неизбежно хора, страдащи от потенциално трансмисивна болест, да станат донори на органи. Още по-рядко, при трансплантирането на органи може да предаде и рак, както показва нов случай.

 

Доклад, публикуван април 2018 г. в American Journal of Transplantation, съобщава за необичаен случай, при който четирима души от Европа са развили рак на гърдата, след като са получили органи от един и същ донор. Донорът, 53-годишна жена, починал от инсулт през 2007 г. Лекарите не установили никакви известни медицински състояния, които да попречат на донорството и била извършена трансплантация на 4 души, съответно на органите бял дроб, бъбреци, черен дроб и сърце.


 

Белодробният реципиент бил диагностициран 16 месеца по-късно с рак на гърдата с разпространение по лимфните възли. Анализ на ДНК демонстрирал, че раковите клетки идват от органа на донора. По това време, останалите трима пациенти били уведомени и подложени на тестове. Първоначално, резултатите били негативни, но няколко години по-късно открили клетки от рак на гърдата съответно в черния дроб на пациента с трансплантация на черния дроб, в левия бъбрек на пациента, получил ляв бъбрек, и в десния бъбрек на мъжа с трансплантация на десен бъбрек. При такива пациенти разпространението на ракови клетки е изключително опасно заради силните лекарства, потискащи имунната система, така че тялото да не може да отхвърли органа.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Предаването на рак посредством трансплантация на органи е "много, много необичайно събитие", заявява пред Live Science д-р Люис Теперман от Northwell Health, Ню Йорк. Както свидетелства докладът, подобни случаи са между 1:10 000 и 5:10 000 (което прави риск от 00,1 до 00,5 процента). Този нисък процент, който се гарантира от провеждането на стриктен скрининг, множество лабораторни тестове и фамилна анамнеза, е показателен за ефективността на настоящите практики.

 

Използването на компютърна томография за сканиране на починали донори е не само непрактично, но и може да доведе до лъжливо-положителен резултат (“грешка от първи род”, както се нарича в статистиката, или „фалшива аларма“ на по-всекидневен език), което да редуцира така или иначе малкото количество донори.