След като оформената хапка храна премине през ларинкса и епиглотиса, придвижването ѝ продължава пред хранопровода. Хранопроводът е тясна тръба, дълга около 22 - 25 см. Тази тръба „върви“ успоредно на трахеята и заедно с нея навлиза в гръдната кухина. Пътят на трахеята преминава през диафрагмата и се отправя в стомаха. Придвижването на хапката не се извършва само благодарение на земното притегляне. Движението на храната в правилната посока се осигурява от съкращаването на мускулите на хранопровода и по този начин се осигурява и изтласкването ѝ в стомаха. Това последователно съкращение на мускулите се нарича перисталтика.
 
Навлизането на храната от хранопродова в стомаха се осъществява чрез преминаването ѝ през сфинктер. Сфинктерът е важен кръгъл мускул, който поддържа „пропусквателния път“ затворен. Когато този мускул контрактира (съкращава се), той затваря изхода на хранопровода, а когато е в отпуснато състояние, той отваря пътя и позволява преминаването на храната в стомаха.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Средното време, за което твърдите храни преминават през хранопровода, е около 6 - 8 секунди, а за течностите -  около 1-2 секунди.
 
Стомахът е най-широката част на храносмилателната система. Разположен в горната част на коремната кухина, стомахът заема мястото точно под диафрагмата. Непосредствено над стомаха е разположена и лявата част (лоб) на черния дроб, а странично от него се намира далакът, който не е част от храносмилателната система. Формата на стомаха показва значителни различия, в зависимост от тонуса на мускулатурата и степента му на напълване. Системното преяждане и препълване на стомаха може да доведе до значителни, трайни промени във формата му и определени храносмилателни и цялостни здравословни затруднения.