Протеазите (протеолитичните ензими) са ензими, които разрушават пептидните връзки на протеините, те се делят на киселинни, неутрални и алкални протеази. Тези ензими се предлагат като добавки, които насърчават правилното смилане на храната. Протеазите помагат за регулиране на метаболитните функции на тялото.


Протеолитичните ензими се произвеждат в панкреаса, но те също така се съдържат и в определени видове храни. Тези ензими могат да бъдат получени от растения, животни и микроорганизми. Смята се, че папаята и ананасът са растенията, които съдържат най-високо ниво на протеази.


Ензимите папаин (който се съдържа в папаята) и бромелаин (който се съдържа в ананаса) имат способността да разграждат протеините в месото, поради което са приемани като добавки. Протеолитичните ензими имат много потенциални ползи за здравето, като:


  • Подкрепа за имунната система;
  • Подпомагане на заздравяването на тъканите;
  • Насърчаване на възстановяването на мускулите;
  • Помощ за храносмилателната функция (особено при храносмилането на протеини)

Основната употреба на протеолитични ензими служи за подпомагане на храносмилателната система на хора, които имат проблеми с разграждането на протеини. Освен това, протеолитичните ензими също могат да се абсорбират до известна степен от тялото и могат да намалят болката и възпалението.


Както при много билкови и други естествени добавки, като цяло липсват достатъчно доказателства от клинични изпитвания, които да подкрепят много от твърденията, че протеолитичните ензими са ефективни при лечението на различни заболявания.


Голяма част от данните от изследванията са стари, а много от проучванията са проведени върху животни, а не върху хора. Затова голяма част от данните се считат за недостатъчни от медицинските специалисти.


Няколко проучвания предоставят данни, че протеолитичните ензими могат да бъдат полезни за лечение на различни видове болка (като хронична болка в шията), както и остеоартрит.

 

Друго проучване, включващо 400 участници, които приемат протеази, в сравнение с друга група, която приема стандартно противовъзпалително лекарство за лечение на остеоартрит, разкрива еднакви ползи за управление на болката в групата, която е приемала лекарството, и групата, която е приемала протеолитичните ензими.


Въпреки че протеолитичните ензими се считат за относително безопасни, понякога те могат да причинят алергични реакции. Друг съобщен страничен ефект е стомашно разстройство, включително диария, гадене и повръщане.


Известно е, че панкреатинът, който е протеолитичен ензим, блокира усвояването на фолиева киселина (витамин В9). Когато човек приема панкреатин, е важно да приема и витамин В. Препоръчителна е консултацията със специалист преди започването на прием на хранителни добавки.


Библиография:
Winchester Hospital Health Library. Proteolytic Enzymes
Kleveland PM, Johannessen T, Kristensen P, et al. Effect of pancreatic enzymes in non-ulcer dyspepsia. A pilot study
Deitrick RE. Oral proteolytic enzymes in the treatment of athletic injuries: a double-blind study