Овцата Доли беше първият бозайник, успешно клониран през 1996 г. Клонирането бе извършено в Рослинския институт в Шотландия, като раждането е публично обявено на 22 февруари 1997 г.

 

Първоначално овцата е наречена 6LL3. Името Доли получава по предложение на един от животновъдите, помагали по време на раждането й, в чест на американската певица Доли Партън.Това беше сензационна новина не само в научните среди, но и в целия свят. Какво се случва тази област на науката толкова години по – късно?

 

През април 2018 г. на бял свят се появиха Джун Джун  и Хуа Хуа – първите маймуни, клонирани като Доли. Тези два генетично идентични мака са клонирани и успешно отгледани от китайски учени.

 

Тази двойка примати се е появила на бял свят благодарение на соматичен клетъчен ядрен трансфер (СКЯТ). Тази техника е използвана при овцата Доли преди повече от 20 години, но този път е приложена в Китайската академия на науките в Шанхай.

 

Първите седмици след раждането са били хранени с биберон и са се развивали нормално в сравнение с други маймуни на тяхната възраст.

 

Какво представлява метода на клониране СКЯТ? Ядрото на яйцеклетката се изважда и се заменя с ядро от друга клетка. Майчината яйцеклетка приема имплантираното ядро, започва да се дели и се превръща в клонинг на онова, от което е взето ядрото.

 

При предишните опити с овце, мишки и крави здрави клонинги са се развивали от възрастни донорни клетки. Клетките на възрастните примати обаче се оказват резистентни на тази техника. Екипът от Шанхай е преодолял тази пречка, като използвал донорни клетки, взети от зародиш на макак.

 

Чрез този пробив учените ще могат да отглеждат генетично еднакви маймуни, ще ги изследват изключително подробно, което ще помогне за разработване на лекарства и терапии за хора.

 

Учените от Шанхай споделят, че така ще разполагаме с истински модели не просто за изучаване на генетичните заболявания на мозъка, но и за изследване на имунитета, метаболитните разстройства и т.н. ще може да се тества ефективността на лекарствата още преди клиничната им употреба.