Пробиотиците са живи микроорганизми, които подобряват микробиома, но не само в червата, но също така са разработени и специални култури, които имат отношение към баланса на флората в устната кухина, както и във влагалището, например.


Изследванията върху пробиотични култури започват още през 1905 г. от българина д-р Стамен Григоров, който за първи път открива, че причина за подквасването на киселото мляко е микроорганизмът „Lactobacillus bulgaricus”. Нобеловият лауреат Иля Мечников потвърждава резултатите на младия българин и въз основа на тях доизгражда своята теория за стареенето. Това поставя началото на множество изследвания върху лечебните и профилактични свойства на киселото мляко и лактобацилите. Към днешна дата са изолирани около 500 различни вида добри бактерии.


Пробиотиците се заселват в чревния канал и взаимодействат с естествената му микрофлора. Те се разполагат върху чревната лигавица и се размножават. В процеса на жизнената си дейност отделят вещества, полезни за храносмилането. Млечнокиселите микроорганизми неутрализират възможни вредни въздействия от гнилостни процеси и в голяма степен се изявяват като гибелни конкуренти на болестотворни чревни бактерии.Увеличават се доказателствата, че чревната хомеостаза играе основополагаща роля в развитието на здрави кости по време на детството и юношеството, което е предпоставка за здрав скелет и в зряла възраст. Изследвания показват съществуването на ясна корелация между дисрегулацията на чревния микробиом и понижената костна плътност.


Един от критичните моменти в изграждането на костния скелет е възрастта между 10 и 18 години. Костната структура на децата се развива значително през този период и те постепенно преминават в групата на юношите или тийнейджъри.


Американски учени установяват, че ежедневният прием на пробиотици в този възрастов период значително подобрява усвояване на двата основополагащи минерала за костната здравина - калций и магнезий.


Според резултатите от проучването, ако децата приемат пробиотици всеки ден или провеждат периодични курсове с прием на добавки с полезни бактерии, това ще увеличи усвояването на калций с 1.5%, а на магнезий с 3%. Всеки допълнителен процент е изключително важен особено при юношите, тъй като регулирането на костната плътност на тази ранна възраст има отношение към профилактиката на бъдещи проблеми.


Проучването се провежда в университета “Пардю “, а главен автор е проф. Уивър. Той заедно със своите колеги провеждат изследване на деца и юноши в продължение на 8 седмици. Те установили, че благодарение на приема на пробиотиците се подобрява костната плътност, като за целта са проведени изследвания на бедрото и костите на подбедрицата.


Проф. Уивър коментира, че през пубертета се определя почти 35% от здравината на костите. Ако те са слаби, рискът от остеопороза в бъдеще е огромен. За съжаление, тази болест е често срещана в съвременното общество, а жените са засегнати в много по-голяма степен от мъжете.


Според учените пробиотиците са причина за произвеждането на важни киселини в стомаха и червата. Те от своя страна намаляват рН в червата и така се подобрява разтворимостта на минералите (калций и магнезий) в организма, като по-лесно се абсорбират от тялото.


Източници:
1. Prebiotic and Probiotic Regulation of Bone Health; Laura McCabe, Robert A. Britton, Dec. 2016
2. Are Probiotics the New Calcium and Vitamin D for Bone Health?; Nutrition, Exercise and Lifestyle in Osteoporosis, Apr 2020