Идентифициран е нов вид бактерия в чревната микрофлора, способна да се бори с инсулиновата резистентност. Пробиотикът, наречен Alistipes indistinctus, има ефект в предотвратяването на диабет тип 2.


Изследването над 300 проби сочи, че високата инсулинова резистентност е свързана с наличие на високи нива на въглехидрати в изпражненията. Най-много се наблюдават монозахариди като глюкоза, фруктоза, галактоза и маноза. При чревните микрофлори на организми с висока инсулинова резистентност се наблюдават бактерии от тип Lachnospiraceae, които се намират и при фекалните проби. 


При случаите на ниска инсулинова резистентност и ниски нива на монозахариди преобладават бактерии от типа Bacteroidales. Изследването сочи, че този тип бактерии консумират същите монозахариди, които се наблюдават при високата инсулинова резистентност. Бактерията Alistipes indistinctus от този вид консумира най-голямото разнообразие от монозахариди. При наличие на A. indistinctus в чревната микрофлора се наблюдават понижени нива на кръвна захар и понижена инсулинова резистентност.Инсулиновата резистентност в организма означава, че хормонът инсулин, произвеждан в панкреаса, не изпълнява функцията си. В резултат от това захарите в кръвта не могат да се приемат от клетките в мускулите, мазнините и черния дроб, и нивата на кръвната захар остава висока. Инсулиновата резистентност е свързана с множество здравословни усложнения като високо кръвно налягане, висок холестерол и диабет тип 2. Някои рискови фактори, които предразполагат към висока инсулинова резистентност, са затлъстяване, диета с храни, високи на въглехидрати, и заболявания като мастна чернодробна болест и поликистозни яйчници при жените. Пушенето също е възможен рисков фактор за инсулинова резистентност.


Чревната микрофлора е комплексна екосистема, където се помещават милиарди микроорганизми – бактерии, вируси и гъбички - от множество видове. Тя изпълнява множество функции – спомагат за храносмилането, укрепват имунната система, сърцето и мозъка. Но някои видове бактерии могат да са зловредни за организма, затова се препоръчва поддържането на баланс на микроорганизмите в чревната микрофлора чрез разнообразие в храненето, като се избягват силно преработени храни или храни, богати на монозахариди. Препоръчва се и избягването на антибиотици, освен при необходимост, защото те унищожават всички видове бактерии в чревната микрофлора. Друг недостатък на антибиотиците е, че прекомерната им употреба води до антибиотична резистентност.

 

Референции:
Riken. (2023, August 30)  Probiotic Bacteria Treatment Reduces Insulin Resistance & Protects Against Diabetes. Retrieved 2023, September 1 from https://scitechdaily.com/probiotic-bacteria-treatment-reduces-insulin-resistance-protects-against-diabetes/
Ohno, H. (2023, August 30) Gut microbial carbohydrate metabolism contributes to insulin resistance. Retrieved 2023, September 1 from https://www.nature.com/articles/s41586-023-06466-x