Използването на смартфоните е все по-разпространено както сред възрастните, така и сред децата. Всеки човек с мобилен телефон го използва за обаждане, отговоряне на имейли, сърфиране в интернет, използване на приложения, но това може да се окаже по-голям проблем, особено ако телефонът се проверява на всеки няколко минути. Почти 52% от потребителите на дигиталните устройства проявяват признаци на пристрастяване. Състоянието е известно още като номофобия


Как може човек да разбере дали е пристрастен към телефона си? Един от симпотмите на пристрастяването е безсънието. Изследвания сочат, че синята светлина, излъчвана от телефона, води до нарушения в цикъла на съня, а това затруднява заспиването.


Използването на мобилния телефон води до пристрастеност към него, а това може да попречи на ежедневието. Хората, които са зависими от него често чувстват безпокойство, когато не са с телефон под ръка. Самата мисъл, че нямат телефон наблизо може да ги направи агресивни. В изследване се установи, че хората, на които се налагало да останат без телефон дори за кратко време, били с ускорен пулс, повишено кръвно налягане, напрежение, раздразнителност и чувство за самота.


 

Друг признак за пристрастеност е, когато се пренебрегват разговорите с хората наоколо и вместо това главата е приведена към телефона. Поривът за постоянно проверяване на медиите и приложенията със сигурност е сигнал за номофобия. Така човек се изолира от реалния свят и всъщност общуването става чрез изпращане на съобщения, а не чрез устни разговори. Пристрастяването, всъщност, може да се разшири до степен, в която виртуалните приятели са по-важни от отношения в реалния живот.


При проблеми с изпълнението на задачи на работното място или вкъщи заради използването на смартфона или заради заетост от гледане на видеа или изпращане на съобщения, може да се обвинява отново телефонът. В такъв случай може да се окаже, че се работи до по-късно, защото работата не може да се свърши навреме.

 

Видим признак за пристрастеност към мобилния телефон е и нуждата от нов такъв, който има по-добри параметри, по-добра памет за повече приложения и по-силна батерия, която да издържа при увеличена употреба.


Разбира се, има и много други белези, които показват пристрастеността към смартфона. А вие припознахте ли се в някои от по-горе изброените ситуации? Ако отговорът е „да”, значи най-вероятно страдате от номофобия.