За да са ефективни мерките ни срещу разпространението на коронавируса, трябва да сме достатъчно адекватно информирани за редица детайли. Известно ни е, че голяма част от заболяванията се разпространяват по въздушно-капков път, включително и ковид. Това е причината за призива да се носят маски и да спазваме физическа дистанция. 


Ново изследване на Технологичния институт на Масачузетс установи, че капките, които изхвърляме при кихане достигат далеч по-голямо разстрояние отколкото се знаеше отпреди. За целта екипът е използвал специална камера, която може да направи 2000 кадъра в секунда. Така изследователите измерили, че облакът, който произвеждаме при едно кихане достига до 7-8 метра пред нас. Още по-неприятниятен е фактът, че това голямо разстояние по въздуха се изминава не само от малките капки, но и по-големите пръски.


Положителният факт е, че кихането не е типичният симптом при ковид, той се споменава по-рядко от засегнатите. При заболяването от новия коронавирус водещ симптом е кашлицата. При кашлицата действително движението на капките напред е значително по-малко и стига до около 2,5 метра.Препоръките за физическа дистанция между хората в различните страни варират. В Русия например препоръчват да се спазва дистанция не по-малка от 1 метър, в САЩ - 2 метра, у нас се говори повече за 1,5 м. 


Личните ни притеснения биха били по-малки, ако дистанцията е 2 метра и носим маска. При хората вече се появи инстинкт за самосъхранение да стоят по-далеч от хора без такава.


Неприятното е, че при едно ново изледване се установява, че само 2 вида маски спират микробите при човек, който кашля. Така че призивът ни е при кашляне обсъдете вероятността за заболяване с личния си лекар. Преценката за провеждането на тест е на двама Ви, но при кашляне е добре да останете у дома. Нека да не забравяме, че освен ковид има и редица други заболявания, при които се кашля. Маската ще предпази и от тях. Тя е не по-малко важна за хората с други дихателни проблеми, като астма, които е възможно да се закашлят с нея още повече, но това не значи, че са опасни за околните, даже напротив.

 

Източници:
1. https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-fluid-mechanics/article/violent-expiratory-events-on-coughing-and-sneezing/475FCFCBD32C7DB6C1E49476DB7A7446
2. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2763852