Медицинска превръзка, която мени цвета си, когато открие инфекция, може да помогне за намаляване на ненужния прием на антибиотици, твърдят изследователи. Това би могло да помогне в борбата с антибиотичната резистентност
 
Иновативната превръзка работи чрез освобождаване на флуоресцентна боя от малки капсули, при отделяне на токсини от бактериите в раната. Това позволява на лекарите да установят бактериална инфекция и да я излекуват по-бързо. Иновацията особено би помогнала в случаите на изгаряния при деца. Според изследователите тя може дори да спаси живот. 
 
Децата, които имат рани, причинени от изгаряне, са особено податливи към бактериални инфекции. Този тип инфекции могат да забавят възстановяването, което да доведе до по-дълъг престой в болницата, а понякога и до трайни белези. В тежките случаи тези инфекции могат да са причина и за летален изход. 
 
За лекарите е трудно бързо да диагностицират такива инфекции, без да отстраняват превръзката на раната, което може да бъде болезнено и да остави повече белези. Поради тази причина, като предпазна мярка често се предписват антибиотици, преди инфекцията да бъде потвърдена. 
 
Лечението с тях, когато няма наличие на инфекция, може да доведе до ресистентност на бактериите към антибиотиците – един сериозен здравословен проблем. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Антибиотичната резистентност е феномен, при който с течение на времето бактериите и патогените развиват резистентност към ефектите на антибиотиците. За жалост, погрешни практики като прекомерна употреба на антибиотици ускоряват този процес.
 
За последните 30 години няма значим напредък в създаването на нови ефикасни антибиотици.
 
Проучването е проведено от изследователи от Университета в Бат, Великобритания.