Учени превърнаха структурата на коронавируса в мелодия. Всъщност, мелодията е от вируса, те само са дали ноти на аминокиселините му, за да може да се трансформират в музика.


Коронавирусът е мелодичен, нежен, дори самотен, когато за озвучаването му се използва музикателен инструмент като японско кото. И без да разбираш от музика, слушайки го научаваш история, разказвана от него.


Звучи абсурдно и безмислено, нали?! Първо чуйте.После ще ви кажем, че, всъщност, целта на учените е, трансформирайки структурата му в мелодия е била да открият неговите слаби места. 


Трудът е на учени от Технологичния институт на Масачузетс. Озвучен е само най-известният протеин на новия коронавирус – S-протеинът.

 

Благодарение на този протеин вирусът се прикрепя към човешките клетки и навлиза в организма ни. И именно боравейки с информацията за него научната общност разчита да пребори причинителя на ковид, разработвайки ваксина срещу коронавируса


На всяка аминокиселина екипът дава определена нота и трансформира реда им мелодия по методиката на сонификация. Използват специална програма за целта. Продължителността и силата на звука отразяват другите два параметра на протеина – способността му да се навива на спирала и да оформя третична структура. 


Новият формат на коронавируса може да се използва за откриването на тези участъци на протеина, към които могат да се прикрепят антитела или протеини. Според екипа този метод е далеч по-бърз и интуитивен в сравнение с молекулярното моделиране. Сравнителното прослушване на сонифицирани молекули може да даде отговор за лекарство антидот на коронавируса. 


Изборът на музикални инструменти в експеримента е направен въз основа на личните предпочитания на учените. Това са японско кото, звънчета и флейта. Звукът на кото е известен с успокояващия ефект при напрегнатост и тревожност, уточняват от сп. Science