В разгара на епидемията с COVID-19 и затегнатите противоепидемични мерки, макар и затворени, ресторантите продължават да са необходимост за много активно работещи хора. Изолирани у дома, някои ще успеят да използват ограниченията, за да се впуснат в непознати кулинарни експерименти и приключения, но за много други - особено за родителите, които работят вкъщи, а децата им учат, поръчката на храна е възможния спасителен план.


В извънредната ситуация с инфекцията от коронавирус, персоналът на много ресторанти в момента приготвя храна и за здравните специалисти и работници от първа линия. Затова въпросът безопасни ли са поръчките на храна точно сега, е съвсем навременен.


Според малкото, което се знае до момента, храната стига да е приготвена според стандартните практики за безопасност – не е източник на зараза. Проучване, подкрепено от Центъра за контрол на заболяванията (CDC), предполага, че коронавирусът не може да заразява хората през храносмилателния тракт, защото е много вероятно стомашната киселина да го убие. Друго, скорошно проучване на National Institutes of Health, установи, че COVID-19 може да се задържи до 4-5 дни върху картон или хартия и до 10 дни върху пластмаса – най-често използваните материали за опаковане на храна за вкъщи. Въпреки това от Центъра за контрол на заболяванията, Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) и щатското Министерство на земеделието не са открили доказателства, че коронавирусът се разпространява чрез опаковки на храни или поне рискът е много нисък.


Така или иначе, в тази нова и непозната среда, най-добре е човек да бъде предпазлив. И подготвен. Защото дали ще поръчаме храна от ресторант или ще напазаруваме от близкия хипермаркет – опасността съществува в някаква минимална степен.


Добрата новина е, че мнозинството ресторантьори заявяват, че днес, повече от когато и да било, са затегнали правилата за хигиена и безопасност при приготването на храна. И все пак има предпазни мерки, които е добре да се правят.

 

1. Избирайте ресторанти, които познавате и на които имате доверие. Хубаво е, предварително да научим повече за хигиенните практики на персонала и принципите на безопасност.


2. Плащайте с карта. Това е най-лесният начин да избегнем продължителен контакт както с доставчика на храната, така и с парите, които и без COVID-19 са магнит за бактерии.


3. Носете ръкавици за еднократна употреба, когато приемате поръчката. След това е добре по най-бързия начин да се изхвърли опаковката и да свалим ръкавиците. Следва старателно миене на ръцете с топла вода и сапун или използванто на дезинфектант.


4. Дезинфекцирайте и всички повърхности, на които е поставяна опаковката.


5. Използвайте собствените си прибори. Ако пластмасовите прибори, които се доставят с поръчка, са предварително опаковани, рискът е занижен, но въпреки това най-добре е да се използват собствени чинии, вилици, лъжици и ножове.

 

Източник: Thespruceeats