Досегашните препоръки са посочвали, че дори при високи нива на общия холестерол, ако “лошият” LDL холестерол е нисък, а “добрият” HDL холестерол е висок, то сърдечносъдовият риск е по-нисък. Ново проучване е показало, че невинаги когато  “добрият” HDL холестерол е висок, това осигурява защитно действие за сърдечносъдовото здраве.

 

Какви са рисковете от високите стойности на “добрия” холестерол?


  • Увеличава риска от фрактури и остеопороза - проучване, публикувано в JAMA Cardiology е показало, че с всяко увеличаване стойностите на HDL холестерола се наблюдава увеличаване с 14% на риска от фрактури при възрастните. Други проучвания са показали, че този холестерол намалява костната плътност и понижава количествата на остеокластите - клетките, които произвеждат костната тъкан. По този начин, добрият холестерол може да се счита за рисков фактор за развитие на остеопороза.
     
  • По-висок сърдечносъдов риск при жени в менопауза - умерените и повишените нива на добрия холестерол увеличават сърдечносъдовия риск при рисковите групи пациенти, каквито са пациентките в менопауза. Скорошно проучване е показало, че високият добър холестерол при жените може да заличава други сърдечносъдови заболявания, както и може да бъде признак на нарушена функция на този тип холестерол. Това означава, че той не може да изпълнява защитните функции за сърцето.
     
  • Повишава възпалението и риска от хронични заболявания - стареенето е свързано с възпалителни процеси и е установено, че нивата на възпалението се увеличават при високи нива на добрия HDL холестерол. Ето защо високите серумни концентрации на този холестерол можат да се считат за рисков фактор за развитие на хронични заболявания.
     
  • Не осигурява защита срещу атеросклероза - при стойности над 70-80 mg/dL добрият холестерол не осигурява превенция на атеросклерозата и не предотвратява натрупването на холестеролови плаки в стената на съдовете.

Функциите на добрия холестерол са свързани с пренасяне до черния дроб на холестерола, който се отлага в артериите. Ето защо досега той винаги е бил свързан с намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. От друга страна, лошият LDL холестерол се натрупва в съдовете и увеличава сърдечносъдовия риск, тъй като води до формиране на атероматозни плаки и развитие на атеросклероза.

 

Холестероловите плаки съдържат липиди - холестерол, калций и фиброзна тъкан. В зависимост от тяхната структура, плаките са свързани с по-висок или по-нисък риск за съдовото здраве. Тези, които са богати на холестерол, са свързани с повишен риск от руптура, което потенциално увеличава възможността за развитие на инфаркт или инсулт. Учените са анализирали характеристиките на частиците добър холестерол и са установили, че не всички от тях имат ценни за съдовото здраве свойства. Проучването е публикувано в Metabolism Clinical and Experimental. Резултатите са показали, че HDL холестеролът е комплекс от над 250 протеина. За целите на проучването са били изследвани генетичните характеристики, определящи размера на частиците добър холестерол и връзката му с риска от инфаркт на миокарда. Генетичният анализ е показал, че частиците добър холестерол с голям размер имат директно влияние върху риска от инфаркт. От друга страна, малките частици добър холестерол са били свързани с понижен сърдечносъдов риск.

 

Референции:

https://www.metabolismjournal.com/article/S0026-0495(20)30215-8/fulltext?utm_campaign=np-colesterol-bo_cast&utm_medium=email&utm_source=acumbamail

https://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/article-abstract/2800308

https://www.lipidjournal.com/article/S1933-2874(22)00326-9/fulltext