Много голям брой от днешните младежи могат да оглушеят до навършване на 40-годишна възраст, заради слушане на музика прекалено силно, твърдят изследователи. 
 
Все по-голям брой юноши биват диагностицирани с тинитус – състояние, което се характеризира с постоянен звук на звънене или съскане в ушите. Той се счита за ключов симптом за загуба на слуха – състояние, което е често срещано сред по-възрастните хора. 
 
Според данни на ново проучване, поместено на страниците на Scientific Reports, то се открива все по-често и при по-младите възрастови групи, а причината за това се дължи на слушането на музика много силно със слушалки. Още по-тревожното е, че тийнейджърите не предприемат мерки и отлагат прегледа при лекар. 
 
Изследователският екип от Университета на Сао Пауло в Бразилия преглежда ушите на 170 ученици, чиято възраст е между 11 и 17 години. Специалистите също така интервюират участниците за наличие на шум в ушите, които съобщават дали са изпитвали подобни симптоми през последните поне 12 месеца. Учениците дават информация и относно силата на звука, продължителността и честотата, когато има наличие на подобен симптом. 
NEWS_MORE_BOX
 
Става ясно, че повече от половината участници са изпитвали симптоми на тинитус, а по-голямата част от тях съобщават за редовно слушане на силна музика. 
 
Според изследователите тези данни са тревожни. Те подчертават, че, ако подрастващото поколение продължава редовно да се излага на много силна музика, има голям риск на 30- или 40-годишна възраст много от тях да страдат от загуба на слуха
 
Тинитус се развива вследствие на увреждане на клетките във вътрешното ухо, които се свиват и разтягат спрямо вибрациите, предизвикани от звука. Прекалено силният шум ги оставя временно или перманентно увредени.