Инженери от Калифорнийския университет в Сан Диего са разработили мек и разтеглив ултразвуков пластир, който може да се залепва върху кожата и да следи притока на кръв през основните артерии и вени.


Информацията за това колко бързо и какво количество кръв протича през кръвоносните съдове на пациента е важно, тъй като може да помогне на клиницистите да диагностицират различни сърдечно-съдови заболявания, включително установяване на кръвни съсиреци, проблеми със сърдечните клапи, нарушена циркулация в крайниците и други.


Новият ултразвуков пластир може непрекъснато да отчита притока на кръв - както и кръвното налягане и сърдечната функция - в реално време. Носенето на такова устройство може да улесни ранното идентифициране на сърдечно-съдови проблеми като инфаркт и дори инсулт.Екипът, воден от Шен Сю, професор по наноинженерство в Университета в Сан Диего, публикува резултатите от откритието на 16 юли в Nature Biomedical Engineering.


Пластирът може да се носи на врата или на гърдите. Измерените от него стойности са с висока точност. Устройството може да дава по-изчерпателна и по-точна картина на това, което се случва в тъканите в дълбочина и критични органи като сърцето и мозъка.


Отчитането на патологични сигнали на такава дълбочина е изключително предизвикателство. Затова и тази технология е революционна по рода си и може да отвори нови врати към бързата диагностика на чести, но животозастрашаващи в същото време състояния.


Друга иновативна характеристика на пластира е, че ултразвуковият лъч може да се накланя под различни ъгли и да се насочва към области в тялото, които не са непосредствено под него.


Пластирът е съставен от тънък лист гъвкав, разтеглив полимер, който прилепва към кожата. В пластира е вграден набор от ултразвукови преобразуватели с много малки размери. Всеки от тях се контролира индивидуално от компютър. Това е ключова част от технологията, защото дава на пластира способността да улавя сигнали в дълбочина.


За много хора притокът на кръв не е нещо, което се измерва по време на редовно посещение на лекар. Обикновено се оценява, след като пациентът показва признаци на сърдечно-съдови проблеми или ако пациентът е изложен на висок риск от тромбози, независимо в кой орган.


Изследователите посочват, че технологията ще трябва да извърви дълъг път, преди да е готова за предлагане на пазара. Устройството трябва да бъде свързано към източник на енергия, като се работи върху интегрирането на цялата електроника на пластира, за да стане безжична.


Източник:
Continuous monitoring of deep-tissue haemodynamics with stretchable ultrasonic phased arrays | Nature Biomedical Engineering