Какво означава пристрастяваща субстанция? В зависимост от гледната точка различните автори дават различни обосновки на понятието.

 

Пристрастяващата способност на едно вещество може да зависи от степента, в която то активира допаминовата система в мозъка или колко удовлетворяващ е приемът на веществото за потребителите, в каква степен се проявява симптомът на отнемането при спиране на приема и колко лесно човек би могъл да спре да използва веществото.


 

Хероин. Повечето експерти определят хероина като най-пристрастяващото вещество като му дават 3 точки в триточковата оценителна система. Той е опиат, който причинява драматично покачване на нивата на допамин в мозъка с над 200%, направени се изследвания при животни.

 

В допълнение, бидейки най-пристрастяващата субстанция, хероинът е и много опасен, защото дозата, която може да причини смърт (леталната доза) е само пет пъти по-висока от обичайната доза, която повечето хора приемат. Смъркан, инжектиран или пушен, хероинът предизвиква пристрастяване.

 

Кокаин. Той действа върху допаминовите депа в мозъка. Допаминът действа възбуждащо за нервната система и по-високите нива водят до абнормална мозъчна функция. В експерименти е доказано, че приемът на кокаин повишава нивата на допамин в мозъка над три пъти.

Има данни, че по света между 14 и 20 милиона души употребяват кокаин. Кокаиновият пазар за 2009 година се оценява за над 75 милиарда долара.

 

Никотин. Той е основното пристрастяващо вещество в тютюна. Когато пушите цигара, никотинът бързо се усвоява през белите дробове и достига до мозъка. Повече от две трети от американците, които са опитали цигари са останали зависими през целия им живот. Според данни на СЗО от 2002 година повече от 1 милиард души по света са пушачи. Никотинът, подобно на другите опиати, повишава нивото на допамин в мозъка, който е като награда за мозъка.

 

Барбитурати. Това са клас лекарства, които се използват за лечение на тревожност и като сънотворни. Генерално те потискат нервната система, но в малки дози могат да предизвикат еуфория. Високите дози могат да бъдат животозастрашаващи, тъй като барбитуратите потискат дихателния център.

 

Алкохол. За него се казва, че той е легалната дрога. Специалистите му дават 1,9 точки в триточковата скала за най-пристрастяващи вещества. Той има много различни ефекти върху мозъка. Има данни, че повишава нивата на допамин между 40 и 360% и колкото повече се пие, толкова по-високи са нивата на допамин. Алкохолът се определя като наркотикът с най-пагубно действие.