Нямаше ли да е чудесно, ако можехме да изпием едно хапче и да станем по-умни, по-силни, по-бързи? Науката днес ни дава много възможности, но тези човешки мечти са все още неизпълнени.

 

Лекарство за поумняване. В много филми можем да видим как пиенето на отвара превръща героя в съвременния Айнщайн. Тази фантастика не е останала само в книгите и филмите. Лекарствата за увеличаване на паметта са основна област на изследвания, предвид разрушителните ефекти на болестта на Алцхаймер и други деменции.


 

Учените откриват субстанции в мозъците на гризачи, които играят роля в усилването на паметта, но как това ще работи при хората е все още неизвестно. Много студенти използват различни лекарства, за които се твърди, че усилват паметта и концентрацията, но все още не се е появила звездата на тази сцена.

 

Универсалното хапче за отслабване. Лекарствата за отслабване са може би най-доходоносните неефективни „магически“ хапчета. В аптеките ще намерите море от разнообразни продукти за отслабване, които обещават засилване на метаболизма, намаляване на апетита и т.н. Повечето от тези продукти се разпространяват като хранителни добавки и не преминават стриктните изисквания на лекарствените агенции. Някои от тези лекарства не само, че не действат, но могат да бъдат и опасни. До момента няма одобрен продукт за отслабване, който да има дълготраен ефект.

 

Лекарство за удължаване на пениса. Размерcj на пениса е чувствителна тема за всеки мъж. За това разпространяването на лекарства за уголемяването му е огромен бизнес. За жалост такива лекарства просто не работят. Те също не преминават качествен и количествен контрол и биха могли да бъдат наистина опасни.

 

Лекарства против оплешивяване. Тук науката има с какво да се похвали – лекарството Minoxidil доказано засилва растежа на косата, но само при определен вид косопад. Наблюдава се добър ефект при млади мъже с оредяваща коса по върха на главата и не толкова силен ефект, ако оредяването е над челото или отстрани. За плешивостта огромна роля има генетичната предразположеност, което обезсилва повечето лекарства.

 

Хапче за любов. Отвари за любов и хапчета за влюбване са се приготвяли още през средновековието. Днес в онлайн пространството също могат да се открият много продукти, които обещават, че използването им гарантира влюбване. За тях се твърди, че съдържат окситоцин, хормон, който ни кара да се привързваме.

 

Действително окситоцинът има такъв ефект, но той може да подейства и с обратен ефект при хора, които не познаваме и които не са ни близки. С други думи – ние не сме роби само на хормоните си – влюбването е много по-сложен процес.