Немалко хора са твърде гнусливи, за да го направят, но за по-голямата част от населението няма нищо проблематично да вдигнат паднала от земята храна и да продължат да я консумират. Ако не са минали 5 секунди, разбира се.
 
Имат ли основание да го правят? Съществува ли 5-секундното правило или е просто оправдание на лакомниците?
 
Самата идея, че неизброимите милиони микроорганизми, живеещи навсякъде около нас имат възпитанието да изчакат 5 секунди, преди да „полазят“ падналата на земята храна е меко казано наивна. Такова правило не съществува и неистинността му дори е доказана от науката.
 
Всъщност, не е важно за колко време, а къде и каква храна е изпусната. Двама микробиолози от университета Рютгер, на които им омръзнала липсата на научни изследвания по въпроса, осъществили научен експеримент за да решат проблема. 
 
Те използвали бактерията Enterobacter aerogenes, която полепва по храната по сходен начин на патогенния причинител на салмонелата, но не води до разболяване. Учените разпръснали бактериите на 4 различни повърхности: гладка, неръждаема стомана, плочки, дърво и килим. След това „изпуснали“ една от четири вида храни: хляб, хляб с масло, парче диня и желирани мечета. Те престоявали от под 1 секунда до 5 минути. Всяка комбинация храна/повърхност била повторена 20 пъти – общо били проведени 2560 опита.
 
NEWS_MORE_BOX
 
От анализите си учените установили, че бактериално замърсяване се случва дори за по-малко от 1 секунда контакт, което разбива на парчета мита за 5-секундното правило.
 
Колкото повече време стои храната на земята, колкото по-влажна е храната и колкото по-гладка е повърхността, на която е паднала, толкова по-силно бактериално замърсяване настъпва. Парчето диня събрало най-много бактерии от четирите храни и го направило най-бързо. Сухото желирано мече събрало най-малко. Гладките повърхности са много по-подходящи за предаване на бактериални замърсители, понеже имат по-голяма площ на контакт с храната – ако парче храна падне на килим, то ще събере по-малко бактерии, от колкото ако падне на под покрит с плочки или дърво.
 
Консумирането на храна имала контакт с нестерилни повърхности (крос-контаминация или замърсяване) е 6-тата водеща причина за хранителни натравяния в САЩ, една от малкото държави които имат време и ресурс за подобни изследвания.
 
За допълнителна информация прилагаме следното видео: