Ново проучване излиза с резултати за потенциално лечение на увреждания на миокарда след прекаран инфаркт. Източникът на активната съставка е напълно нестандартен - отрова на един от най-смъртоносните паяци в света.


Медикаментът съдържа активна съставка, чиято функция се състои в това да предотвратява допълнителните увреждания, като пряко следствие на миокардния инфаркт, както и да „удължава живота“ на донорски сърца, използвани за трансплантация.


Откритието е направено от екип, ръководен от д-р Нейтън Палпант и професор Глен Кинг от Университета в Куинсланд, заедно с професор Питър Макдоналд от Института за сърдечни изследвания на Виктор Чанг.Д-р Палпант тества протеина Hi1a, като използва клетъчни култури от сърдечна тъкан. Той ги поставя в условия, при които се намират клетките на миокард с инфаркт.


Протеинът блокира киселинно-чувствителните йонни канали в сърцето, като клетъчната смърт значително се редуцира и сърдечните клетки могат да издържат повече време на този вид стрес. Към днешна дата няма медикамент, който да бъде в клинична употреба при вече започнала увреда на клетките на миокарда.


Активната съставка, която се изолира от отровата на този вид паяк, не само ще увеличи годините продължителност на живота след прекаран инцидент, но и ще увеличи броя на донорските сърца в списъка на чакащите за трансплантация.


Откритието се основава на по-ранната работа на професор Кинг, който идентифицира протеин в отровата на паяк от остров Фрейзър (K'gari), за който е доказано, че значително подобрява възстановяването след инсулт.


Резултатите показват, че този протеин Hi1a, значително намалява увреждането на мозъка, дори когато се дава до осем часа след началото на инсулта.


Така учените решават да тестват Hi1a и върху сърдечни клетки, тъй като подобно на мозъка, сърцето е един от най-чувствителните органи в тялото към загубата на кръвен поток и липсата на кислород.

 

Според данните от изпитванията протеинът Hi1a може да се прилага още в първите минути след намесата на спешните екипи – докато се транспортира пациента в линейката до болничното заведение.


Активната съставка и влагането и в протоколи за оказване на първа помощ може значително да промени смъртността, особено при пациенти в отдалечени от по-големите градове райони.


Източник:
Therapeutic Inhibition of Acid Sensing Ion Channel 1a Recovers Heart Function After Ischemia-Reperfusion Injury | Circulation (ahajournals.org)