При по-високите хора вероятно има повишен риск от развитие на рак, става ясно от ново проучване. Според изследователите само 10 см над средно приетата височина рискът може да се увеличи с 30% за някои видове рак.
 
За всеки „допълнителни“ 10 см при жените общият риск се повишава с 10%, а сред мъжете с 11%, като цяло. 
 
Проучването е проведено от институт Каролинска в Швеция и анализира данни на 5,5 млн. мъже и жени, които са родени между 1938 и 1991 г. Ракът на кожатав най-голяма степен е свързан с височината, като според изследователите за всеки 10 см рискът се покачва с 30%. При рака на гърдата този процент е 20. 
 
По думите на д-р Емили Бени, която е водещ на проучването, резултатите установяват връзката между височината и развитието на рак, но все още е неясно какъв е рискът относно изхода от евентуално заболяването. Не е ясно и на какво се дължи тази връзка. 
 
Според една от хипотезите по-високите хора са изложени в по-голяма степен на хормони на растежа през детството и юношеството, което може да увеличи риска от развитие на ракови клетки. Друга твърди, че при тези хора просто има по-голям брой клетки в организма, които потенциално биха могли да се трансформират в ракови
NEWS_MORE_BOX
 
 
Критиците посочват, че височината е само един фактор, като допълват, че могат да се вземат и превантивни мерки, които да понижат риска. Срещу кожния рак например - ограничаване на излагането на слънце и използване на слънцезащитен продукт. 
 
Според водещия автор проучването е най-мащабното, което разглежда връзката между височината и риска от развитие на рак, пише още DailyMail.