Сърдечносъдовите заболявания са едни от най-разпространените в световен мащаб. Диетата и начинът на живот имат ключова роля в превенцията, а някои билки и хранителни добавки могат да помогнат за сърдечносъдовото здраве. Някои от тези добавки могат да помогнат срещу атеросклероза, която се дължи на натрупване на холестеролови плаки в артериите, което нарушава кръвообращението и може да доведе до инфаркт или летален изход.

 

Кои добавки са ценни за сърцето?


  • Коензим Q10

КоензимQ10 - CoQ10, или още известен като убихинон, е вещество, което има ключова роля в енергийния метаболизъм на клетката и повишава усвояването на енергия от клетките. Сърдечният мускул непрекъснато функционира, поради което CoQ10 има важно значение за сърдечната дейност и набавянето на енергия за сърдечната мускулатура. Нивата на коензим Q10 намаляват с напредване на възрастта и ниският холестерол също ги изчерпва. Ново проучване е показало, че приемът на добавки с коензим Q10 намалява оксидативния стрес и повишава активността на антиоксидантните ензими, с което намалява сърдечносъдовия риск и участва в превенцията на сърдечносъдови заболявания. Терапията за понижаване на холестерола със статини може да изчерпи нивата на коензим Q10, поради което е препоръчително те да се приемат едновременно.

  • Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са ценни хранителни вещества, които помагат за намаляване на нивата на възпалението, свързано с процесите на атеросклероза. Тези мастни киселини също така понижават нивата на триглицеридите, чиито високи нива са свързани с атеросклероза и повишен риск от развитие на диабет. Консумацията на омега-3 мастни киселини е свързана с по-ниско кръвно налягане, по-добър липиден профил, по-ниски нива на триглицериди и понижен сърдечносъдов риск.

  • Зелен чай

Зеленият чай е богат на антиоксиданта епигалокатехин галат - EGCG, който има защитни функции за съцето. Ново проучване е показало значителни ползи от консумацията на пет до шест чаши зелен чай на ден. Експертите препоръчват и прием на добавки с екстракт от зелен чай под формата на капсули.

  • Нар

Сокът от нар е ценен източник на мощни антиоксиданти, които помагат за превенция и профилактика на атеросклерозата и понижаване на кръвното налягане.

  • Магнезий и калий

Скорошно проучване е показало, че приемът на добавки с магнезий намалява кръвното налягане и допринасят за подобряване цялостната сърдечна функция и профилактика на сърдечните заболявания. Приемът на калий с храната също подобрява сърдечната функция, тъй като помага за компенсиране на повишаването на кръвното налягане при хранене с високо съдържание на сол. Натриевият хлорид или трапезната сол имат лошо влияние върху сърдечносъдовото здраве, но заместването на трапезната сол с магнезиеви и калиеви соли понижава кръвното налягане.

 

Референции:

https://www.healthline.com/health/heart-disease/herbs-supplements