Учени от САЩ анализират един от странните ефекти от пандемията с коронавирус. Опасенията им сочат, че кризата с COVID-19 може да добави нови, дълготрайни сантиметри около талиите на децата и процентно да увеличи и сега тревожната статистика на детското затлъстяване, информира Webmd.


Предишни изследвания показват, че децата са склонни да качват тегло, когато през лятото са извън училище - особено ладежи и деца, които вече са с наднормено тегло.


Поручванията на университета в Колумбия, показват, че теглото, натрупано през летните месеци, се поддържа през учебната година и обикновено се наддава в периода от едната лятна ваканция до другата. Конкретното им проучване стига до изводите, че затварянето на училищата, свързано с COVID-19, тази година ще увеличи теглото на много деца в Съединените щати. А това от своя страна ще влоши рисковите фактори за затлъстяване.Физическото дистанциране ограничава обичайното движение, особено за градските деца, живеещи в малки апартаменти. В резултат на това, времето пред екрана и честото похапване у дома вероятно ще се увеличат изследователите, цитирани от списание Obesity.


Те също отбелязват, че семействата, които се запасяват с дълготрайни хранителни продукти, са по-склонни да се съсредоточават върху ултраобработени храни с високо калорийно съдържание.


Учените съветват при пазаруване, семействата да залагат на плодовете и зеленчуците, млечните храни, яйцата и крехкото месо – всичко важно за едно балансирано хранене. Изключително важно е, ако член от семейството е с наднормено тегло, да се избягват тестените, пакетирани и готови храни, с ударно количество захар. Не лоша идея е да се залага на малките квартални магазинчета с пресни, сезонни плодове и зеленчуци.


Условие към училищата, преминали към дистанционно обучение, пък е да направят физическото възпитание приоритет в своята онлайн седмицна програма.