Човешкото око е изключително сложен орган. Сред най-интересните факти за очите са, че те могат да различават приблизително 10 милиона различни цвята.

 

Човешкото око мига средно 4 200 000 годишно. Счита се, че то е най-бързият мускул в тялото. Учените са изчислили още, че на ден средно се мига между 20 000 и 30 000 пъти. Всяко мигане трае само 2/10 от секундата.


 

Миглите предпазват окото от външната среда и когато усетят нещо в близост, задействат клепача да се затвори. Мигането също премахва замърсяванията в окото и го смазва.


Кои са другите любопитни факт за очите? Най-разпространеният цвят на очите в света е кафявият. Предполага се, че сините и зелените очи са по-чувствителни към светлината, а хората с кафяви очи са по-податливи на катаракта. Смята се още, че хората с по-светли очи са по-добри в стратегическото мислене. Въпреки това, според изследвания почти няма разлика между зрителните способности на хората с различни цветове на очите. Експертите са единодушни, че независимо от цвета на очите, трябва да се използват качествени слънчеви очила, за да се предпазят очите.


На какво се дължат „червените очи” на снимките? Ефектът възниква, когато светкавицата на камерата се отразява от очите. Отразената светлина, всъщност, осветява кръвоносните съдове на съединителната тъкан в задната част на окото.

 

Много интересен факт е, че всяко око съдържа 107 милиона клетки и всички са чувствителни към светлината. 80% от човешкото око е изградено от течност, която е важна за функционирането на очите. Тази течност представлява безцветно вещество, което запълва пространството между лещата и ретината на окото.

 

Освен на кожата, слънчево изгаряне може да се получи и на очите. Състоянието е известно като фотокератит. При него прекомерното излагане на ултравиолетовите лъчи на слънцето може да причинят изгаряне на роговицата или конюктивата на окото. Състоянието може да причини болка, зачервяване, замъгляване, сълзене, подуване и чувствителност към светлина. Според Световната здравна организация (СЗО) повече от 80% от всички увреждания на зрението по света може да бъдат предотвратени и дори излекувани.


Проучвания сочат, че между 50 и 90% от хората, които работят на компютър, страдат от синдром на компютърното зрение. То е свързано с напрежение и болки в очите от прекаленото излагане на екрана на дигиталното устройство.