Боравенето със смартфон или таблет засилва концентрацията ни толкова много, че за известен период от време буквално можем да оглушеем. За това предупреди екип учени от Института по невронауки към Кралския колеж в Лондон.

 

Слухът и зрението са сетива, които имат ограничен ресурс от неврони в мозъка. Това означава, че ако едно от тях е максимално заето, другото на практика се изключва, обясняват изследователите.


 

Така хората, съсредоточени върху някое от тези устройства, отварящи „паралелна вселена“ пред човека, могат за дълго време да не чуят нито един от звуците от околния свят.

 

За да докаже твърдението си, екипът провел експеримент с 13 доброволци, измервайки мозъчната им активност чрез магнитоенцефалография. Опитът ясно доказал как слуховата преработка може да блокира при изпълняването на визуално ангажиращи задачи.

NEWS_MORE_BOX

 

Специалистите са притеснени от този факт, тъй като временната неспособност за чуване може да изправи човека през различни опасности, особено по време на път.

 

Пример за това са множеството инциденти с пешеходци, претърпели сблъсък с кола, докато вниманието им е било насочено към смартфон или таблет.

 

Тази закономерност обаче крие рискове не само за хората, увлечени по информационните технологии. Опасност може да възникне в операционната зала, когато хирургът е дотолкова съсредоточен върху пациента, че да не може да комуникира с екипа си в продължение на минути.

 

Велосипедистите пък могат да не чуят звуковия сигнал от приближаващ автомобил и също да станат жертва на пътно-транспортно произшествие.

 

Учените препоръчват да използваме сетивата си осъзнато и да не позволяме странични дейности да ни разсейват от основната задача, особено ако от това зависят нашите живот и здраве.

 

Изследването е публикувано в сп. Neuroscience.