Специфични клетки в ретината са благоприятна среда за различни видове вируси, включително и за причинителя на вирусната хеморагична треска ебола - Ebolavirus.

 

Това разкритие е направено от изследователи към Университета Флиндърс и Австралийския център за подготовка за заболявания на CSIRO.


 

Болестта от Ебола вирус е много тежко заболяване, при което се наблюдват множество случаи, завършващи с фаталитет.

 

Първите симптоми са неспецифични, характерни за всяка вирусна инфекция, като внезапна поява на висока температура, силна отпадналост, болки в мускулите, главоболие, болки в гърлото. Последвани от повръщане, диария, обриви, нарушена бъбречна и чернодробна функция. Понякога могат да се наблюдват вътрешни и външни кръвоизливи.

 

В резултат на заболяването могат да се появят и възпалителни процеси в окото, наречени увеити. Клетките в ириса, в предната част на окото, както и в ретината, могат да бъдат засегнати от тези нарушения и съответните микроорганизми.

 

Изследователите от Университетът Флиндърс и Австралийския център за подготовка за заболявания на CSIRO провеждат проучване, което има за цел да определи кои клетки и части на зрителния анализатор са засегнати.

 

Специалистите забелязват, че най-силно инфектирани са пигментните епителни клетки в ретината. При тях нивата на репликация на вируса са най-високи.

 

Тези резултати са сходни за инфекциите причинени от Ебола вируса, вируса Зика и за вирусът на Рестън, който е част от рода  Ebolavirus и обикновено не засяга човешкия организъм.

 

Пациентите, страдащи от болестта причинена от Ебола вируса, при които се засягат очите имат характерни патологични промени на ретината, което потвърждава засягането на пигментния  и епител.

 

Изследването разкрива кои са прицелните клетки на Ебола вируса в зрителния анализатор. Това би могло да бъде от полза при симптоматичното лечение на заболяването, както и при определянето на рисковите групи пациенти с активна инфекция, при които може да се развие увеит.

 

Навременното лечение на оплакванията, свързани със зрението са от голямо значение, тъй като освен болка и замъглен визус, увеитът може да доведе до цялостно отпадане на зрителните способности.

 

Проучването е публикувано в сп. Frontiers in Virology.

 

Референции:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fviro.2022.892394/full