Състоянието на очите може да бъде индикация за наличието и тежестта на някои заболявания, като хипертония, диабет, болест на Алцхаймер или множествена склероза.

 

Много често офталмолозите са лекарите, които установяват признаци на налично системно заболяване. В резултат на което те насочват своя пациент към друг медицински специалист, който да го установи и да изготви съответния терапевтичен план.


 

Използвайки неинвазивни методи за диагностика, офталмолозите могат да визуализират ретината, нейните прилежащи съдове и оптичния нерв, които се намират в задната част на окото. Тяхното състояние в много случаи е отражение на цялостното здравословно състояние на човека.

 

Наличието на промени в съдовете на ретината могат да бъдат индикация за наличието на диабет и/или артериална хипертония.

 

Измененията, които се наблюдават при захарен диабет, особено ако състоянието не е контролирано, включват хеморагии, ексудация или наличие на участъци с нарушена перфузия.

 

Въпреки че крайната диагноза диабет се поставя на база нивата на глюкоза в кръвта, промените в кръвоносните съдове на ретината могат да породят подозреня, че пациентът страда от това заболяване. В резултат на което той да бъде насочен за допълнителни изследвания.

 

Важно е пациенти, които имат диабет редовно да посещават своя офталмолог заради вероятността от появата на зрителни увреди, а в тежки случаи дори на слепота. При добре контролиран диабет рискът от нарушения на зрението са по-ниски.

 

Друго нещо, което може да постави съмнение за наличието на някакъв вид заболяване са измененията в оптичния нерв.

 

При пациенти с множествена склероза могат да се наблюдават изменения в нормалната зрителна острота. Той може да бъде увреден и в резултат на различни невровъзпалителни заболявания, като оптичен невромиелит или при мозъчен тумор.

 

Промените в зрението при множествена склероза често се дължат на остро възпалително демиелинизиращо разстройство на зрителния нерв - оптичен неврит.

 

В резултат на съвременните изследвания учени правят опити за разработка на нови методи за по-ранна диагностика на болест на Алцхаймер, които включват преглед на ретината.

 

Един от тези подходи включва търсенето на бета-амилоидни фрагменти в ретината, които могат да бъдат открити чрез специализирани методи за изобразяване на ретината преди появата на симптоми от болест на Алцхаймер.

 

Друг метод за диагностициране на това заболяване може да бъде чрез разглеждане на изображения получени от оптичен кохерентен томограф, в които се наблюдават разлики в съдовете на ретината при пациенти с болест на Алцхаймер и леко когнитивно увреждане, в сравнение с тези при здрави пациенти.

 

Референции:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/biking-vs-running-2#Signs-of-Alzheimers-in-the-eyes